Λιβύη: Άνοιξε ο δρόμος για δίκες στο ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας

Κοινοποίηση:
dikastirio

Η Λιβύη έχει αποφασίσει να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της από το 2011 και μετά.

 

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη υπέβαλε μια επίσημη δήλωση αποδοχής της δικαιοδοσίας του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καλύπτοντας την περίοδο μέχρι τα τέλη του 2027.

Ο Χαν εξέφρασε την εκτίμησή του για την απόφαση αυτή, υπογραμμίζοντας το θάρρος και την ηγεσία των λιβυκών αρχών. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη συνεργασία της Λιβύης με διεθνείς θεσμούς και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους υπεύθυνους εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Η Λιβύη δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του ΔΠΔ. Αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε προσφύγει στο ΔΠΔ για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα αυτή αφού ξεκίνησαν, τον Φεβρουάριο του 2011, οι άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που κατεστάλησαν βίαια, κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Το τελευταίο διάστημα, έχει βελτιωθεί η συνεργασία του Δικαστηρίου με την Τρίπολη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καρίμ Χαν ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της Λιβύης Αλ Σεντίκ Αλ Σουρ να συλληφθεί και να του παραδοθεί ο Οσάμα Αλμάσρι Νατζίμ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Ο Νατζίμ ήταν υπεύθυνος για τη φυλακή Μιτίγκα της Τρίπολης και διώκεται για ανθρωποκτονίες, βιασμούς και βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων, μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2015, λόγω της θρησκείας τους ή επειδή ήταν ύποπτοι για «ανήθικη συμπεριφορά» ή επειδή στήριζαν ένοπλες οργανώσεις. Μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Δικαστικής Ασφάλειας, την οποία κατήργησε η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ ΝτμπεΪμπά.

«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Καρίμ Χαν.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response