Λεπτές ισορροπίες μετά την εκεχειρία: Σχέδια για νέα αρχή στη Γάζα και ανοιχτό το ζήτημα του αφοπλισμού

Κοινοποίηση:
gaza-9-2-1024x683

Σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς επιδιώκει να εξασφαλίσει ρόλο για το προσωπικό της στη νέα παλαιστινιακή διοίκηση που προωθείται με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισλαμιστική οργάνωση ζητά την ενσωμάτωση περίπου 10.000 αστυνομικών της σε έναν νέο διοικητικό μηχανισμό, ένα αίτημα που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ.

Η συζήτηση εξελίσσεται στο πλαίσιο της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο, με τη μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα προχωρήσει σε παράδοση των όπλων της. Παρότι η οργάνωση εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το μισό της Γάζας, δηλώνει έτοιμη να παραδώσει τη διακυβέρνηση σε μια νέα τεχνοκρατική αρχή.

Το σχέδιο των 20 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου προβλέπει τη μεταφορά της διοίκησης στην Εθνική Επιτροπή για τη Διοίκηση της Γάζας, ένα παλαιστινιακό όργανο υπό διεθνή εποπτεία, με στόχο τον αποκλεισμό της Χαμάς από την εξουσία. Ωστόσο, σε εσωτερική επιστολή προς δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, η διοίκηση της Γάζας καλεί το προσωπικό να συνεργαστεί με τη νέα αρχή, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι εργάζεται για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.

Σύμφωνα με πηγές, η πρόθεση αυτή αφορά και το σώμα της αστυνομίας που ελέγχεται σήμερα από τη Χαμάς, με πολλά από τα μέλη του να έχουν ήδη επιστρέψει σε περιπολίες στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Δεν είναι, ωστόσο, σαφές αν το Ισραήλ θα δεχθεί οποιαδήποτε μορφή συνέχειας στη στελέχωση των δομών ασφαλείας, καθώς έχει επανειλημμένα απορρίψει κάθε συμμετοχή της Χαμάς στη μελλοντική διοίκηση της Γάζας.

Παράλληλα, σοβαρό εμπόδιο παραμένει το ζήτημα του αφοπλισμού. Η αμερικανική πλευρά ζητά τον παροπλισμό των βαρέων όπλων και την καταγραφή των ελαφρών, με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση του θύλακα. Αν και η Χαμάς δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μακροχρόνιας εκεχειρίας, επιμένει ότι κάθε τέτοια διαδικασία πρέπει να συνδεθεί με ουσιαστικές πολιτικές διαπραγματεύσεις για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Την ίδια ώρα, και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες εμφανίζονται επιφυλακτικές, φοβούμενες ότι ένας μονομερής αφοπλισμός θα τις αφήσει εκτεθειμένες. Από την ισραηλινή πλευρά, το μήνυμα παραμένει σαφές: πριν από οποιαδήποτε ανοικοδόμηση, προτεραιότητα αποτελεί η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response