ΚΡΥΑ ΑΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Με το «Ferto» του Akyla περιέγραψε την έκδοση εγγράφων σε λίγα λεπτά

Κοινοποίηση:
PAPASTERG

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσδώσει έναν αέρα νεανικότητας και ταχύτητας σε μια δημόσια διοίκηση που ακόμα παραπαίει, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατέφυγε στην επικοινωνιακή τακτική του «lifestyle», επιστρατεύοντας το τραγούδι «Ferto» του Akyla για να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Η εικόνα ενός Υπουργού που περιγράφει την έκδοση του ποινικού μητρώου με όρους μουσικών επιτυχιών, δεν είναι μόνο άστοχη, αλλά προκαλεί το κοινό αίσθημα, καθώς η πολυδιαφημισμένη «ψηφιακή επανάσταση» συνεχίζει να λειτουργεί με μισές αλήθειες. Ο ίδιος ο κ. Παπαστεργίου παραδέχθηκε με κυνισμό ότι η έκδοση του εγγράφου σε πέντε λεπτά αφορά μόλις το 50% των πολιτών, αφήνοντας την άλλη μισή Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αλγόριθμους που αδυνατούν να κάνουν μια απλή ταυτοποίηση, αναγκάζοντας τους πολίτες σε νέες αναμονές και ταλαιπωρία.

Η εμμονή της κυβέρνησης να επενδύει στη βιτρίνα και στις «έξυπνες» ατάκες γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη όταν αγγίζει το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων. Ο Υπουργός προανήγγειλε τον αποκλεισμό παιδιών κάτω των 15 ετών από τα κοινωνικά δίκτυα, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «μονόδρομο», την ίδια στιγμή όμως που μεταθέτει την εφαρμογή του στο μακρινό 2027. Πρόκειται για μια ομολογία αδυναμίας, όπου η κυβέρνηση βαφτίζει «σκληρή απόφαση» μια θεωρητική εξαγγελία που δεν συνοδεύεται από κανένα πρακτικό σχέδιο εφαρμογής ή ελέγχου, αφήνοντας τα παιδιά έκθετα για άλλη μια διετία.

Τέλος, η αναφορά του κ. Παπαστεργίου στους θερμικούς δορυφόρους και την επένδυση στο διάστημα ως «αναγκαιότητα» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, φαντάζει ως άλλη μια προσπάθεια απόδρασης από την επίγεια πραγματικότητα. Την ώρα που οι δασικές υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες και η πρόληψη στο έδαφος παραμένει ανύπαρκτη, ο Υπουργός υπόσχεται «ανίχνευση σε πραγματικό χρόνο» από το διάστημα, λες και οι κάμερες των δορυφόρων μπορούν να σβήσουν τις φωτιές που κάθε καλοκαίρι κατακαίουν τη χώρα. Η ψηφιακή πολιτική του κ. Παπαστεργίου φαίνεται να κινείται μεταξύ «Ferto» και διαστημικών οραμάτων, την ώρα που ο πολίτης περιμένει ουσιαστική εξυπηρέτηση και ασφάλεια, και όχι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ντυμένα με στίχους τραπ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: