Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο με την κατηγορία ότι αλλοίωσαν ψήφους στις εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας αναστάτωση που καθυστερεί τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Παρά τις συλλήψεις, οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι η νίκη του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι και του κόμματός του δεν κινδυνεύει, καθώς οι αλλαγές φέρεται να αφορούν μόνο εναλλαγές υποψηφίων εντός των ίδιων κομματικών λιστών και όχι μεταξύ διαφορετικών κομμάτων.
Το Κοσσυφοπέδιο, νεοσύστατο κράτος με φιλοδοξίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δέχεται ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του, ενώ οι πολιτικοί αντίπαλοι εκφράζουν έντονη ανησυχία. Ο Μπέτρι Χάμζα, επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, της Δημοκρατικής Κίνησης του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτήρισε τις «παρατυπίες βαθύτατα ανησυχητικές».
Η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή ξεκίνησε έλεγχο πριν από δύο εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ύποπτων βίντεο από εκλογικά κέντρα. Τη Δευτέρα διατάχθηκε πλήρης επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ο επικεφαλής εισαγγελέας στην Πρίζρεν, Πετρίτ Κρχεζίου, ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι ύποπτοι είναι επίτροποι εκλογών, διορισμένοι από τα κόμματα για την καταμέτρηση, και ορισμένοι φέρονται να έχουν λάβει δωροδοκίες. «Θα ήταν αδύνατον να αλλοιωθούν οι ψήφοι χωρίς συνεργασία από τους επίτροπους και των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων», τόνισε.
Μέχρι στιγμής, η επανακαταμέτρηση έχει ολοκληρωθεί σε πάνω από το μισό των εκλογικών τμημάτων, με μόλις έναν υποψήφιο να χάνει τη θέση του σε άλλο μέλος του ίδιου κόμματος. Παράλληλα, πολλοί από τους υποψήφιους που φέρονται να ωφελήθηκαν αρνούνται κάθε παράνομη ενέργεια, αφήνοντας την κοινή γνώμη σε αβεβαιότητα για την ακεραιότητα της διαδικασίας.
Η υπόθεση, εκτός από νομικό ζήτημα, εγείρει ερωτήματα για τη διαφάνεια και τη σταθερότητα των θεσμών, ενώ αναλυτές προειδοποιούν για βαθιά διάβρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο εκλογικό σύστημα.





