Η προτεινόμενη ρύθμιση χαρακτηρίζεται ως απολύτως εξαιρετική, τόσο ως προς το πεδίο εφαρμογής της όσο και ως προς το περιεχόμενό της, καθώς αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τους συνταξιούχους στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα σε απόστρατους αξιωματικούς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εργάζονται στην ΕΑΒ χωρίς να αναστέλλεται η σύνταξή τους, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα για την πλειονότητα των συνταξιούχων που απασχολούνται σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και εξετάστηκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία εξέδωσε σχετική γνωμοδότηση. Σύμφωνα με αυτήν, η διάταξη επιφέρει σαφείς συνταξιοδοτικές συνέπειες, καθώς επιτρέπει τη ταυτόχρονη λήψη σύνταξης και μισθού, διαφοροποιούμενη από το ισχύον πλαίσιο του νόμου 4387/2016, που προβλέπει αναστολή της σύνταξης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνωρίζει ότι η ρύθμιση εξυπηρετεί λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η ενίσχυση της εθνικής άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων. Η ΕΑΒ, ως επιχείρηση με κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιμετωπίζει ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, την οποία μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά οι απόστρατοι λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας τους.
Ωστόσο, διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με τη δημοσιονομική τεκμηρίωση της διάταξης. Η έκθεση οικονομικών επιπτώσεων θεωρείται ανεπαρκής, καθώς δεν αποσαφηνίζει το κόστος από τη μη αναστολή των συντάξεων ούτε τον τρόπο κάλυψής του. Επιπλέον, δεν προκύπτει με σαφήνεια αν η επιβάρυνση εντάσσεται στα όρια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγραμματισμού, γεγονός που εγείρει ζητήματα ως προς τη δημοσιονομική διαφάνεια.
Επισημαίνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση ενδέχεται να εγείρει ζητήματα ισότητας, καθώς παρόμοιες ανάγκες μπορεί να υπάρχουν και σε άλλους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης με συναφή αποστολή, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση.
Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει ότι η αποσπασματική θέσπιση συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν συνάδει με τις αρχές της καλής νομοθέτησης ούτε διασφαλίζει βασικές αρχές του κράτους δικαίου, όπως η δημοσιονομική βιωσιμότητα και η ίση μεταχείριση. Παρά τις επισημάνσεις αυτές, η Ολομέλεια γνωμοδότησε θετικά επί της ρύθμισης, περιορίζοντας την κρίση της αποκλειστικά στο συνταξιοδοτικό της σκέλος.





