Καύσωνας: Πώς να προστατέψεις το παιδί όταν ο ήλιος καίει

Κοινοποίηση:
kafsonas-paidi-1110x626

Η ζέστη δεν είναι αστείο πράγμα – ειδικά όταν είσαι γονιός και έχεις να φροντίσεις ένα παιδί που δεν μπορεί πάντα να σου πει τι νιώθει, αν ζεσταίνεται ή αν διψάει. Οι θερμοκρασίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη χώρα μας πολλές φορές χτυπάνε κόκκινο. Κι εκεί ξεκινάει ο αγώνας: πώς να κρατήσεις το παιδί σου ασφαλές, δροσερό και… ήρεμο;

1. Μη βγαίνεις τις ώρες που όλα “λιώνουν”
Ξεκίνα από τα βασικά. Αν μπορείς, απόφυγε να κυκλοφορείτε έξω μεταξύ 11:00 και 17:00. Αν πρέπει να βγείτε, φρόντισε να έχετε μαζί σας καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και πολύ νερό. Προτίμησε μέρη με σκιά ή κλιματισμό. Αν έχεις καρότσι, βάλε πάνω του μια ελαφριά πετσέτα, όχι πάντως κουβέρτα ή κουκούλα που κρατά τη ζέστη μέσα.

2. Ενυδάτωση – το πιο σημαντικό “όπλο” σου

Μην περιμένεις να σου πει ότι διψάει. Τα παιδιά –και ειδικά τα μικρά– δεν αναγνωρίζουν εύκολα τη δίψα τους. Πρόσφερέ του νερό κάθε λίγη ώρα. Αν το αρνείται, φτιάξε μαζί του παγωμένο νερό με φρούτα, smoothie ή δροσερό σπιτικό χυμό. Τα παγωμένα σταφύλια, τα αγγουράκια ή τα κομμάτια καρπούζι είναι και παιχνίδι και ενυδάτωση.

3. Τι να φορέσει για να νιώσει ανάλαφρο
Ξέχνα τα συνθετικά και τα σκούρα χρώματα. Ντύσε το παιδί με βαμβακερά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, ιδανικά αέρινα. Αν είναι στο σπίτι, άφησέ το με το εσώρουχο ή την πάνα. Και προσοχή: ακόμα και αν είστε σε ίσκιο, έχει συννεφιά για λίγο ή είναι απόγευμα, βάζε αντηλιακό.

4. Πρόσεξε για σημάδια θερμοπληξίας
Αν δεις ότι το παιδί κοκκινίζει πολύ, είναι νωθρό, έχει πονοκέφαλο, ναυτία ή δεν ιδρώνει καθόλου, ενδέχεται να έχει θερμοπληξία. Δροσισέ το άμεσα με βρεγμένες πετσέτες, δώσε του νερό και πήγαινέ το σε γιατρό αν δεν δείχνει να επανέρχεται.

5. Ύπνος και καύσωνας δεν πάνε πάντα μαζί
Η νύχτα με ζέστη μπορεί να γίνει μαρτύριο. Προσπάθησε να αερίζεις καλά το δωμάτιο και να χρησιμοποιείς ανεμιστήρα (όχι απευθείας πάνω στο παιδί). Ένα μπανάκι πριν τον ύπνο βοηθάει να πέσει η θερμοκρασία του σώματος και να κοιμηθεί πιο εύκολα.

6. Δραστηριότητες που δεν θα το εξαντλήσουν
Φτιάξε “δροσιστικά” παιχνίδια στο σπίτι. Μια λεκάνη με νερό, μια πλαστική πισινούλα, παγάκια και πλαστικά ζωάκια. Μπουκάλια με νερό για να τα ψεκάζει στον μπαμπά (και να ξεδίνει). Ένα μίνι πικνίκ κάτω από το τραπέζι του σαλονιού. Δεν χρειάζεστε παραλία κάθε μέρα για να περάσετε καλά.

Το καλοκαίρι με παιδί δεν χρειάζεται να είναι πανικός και περιορισμός. Με σωστή οργάνωση και λίγη φαντασία, μπορεί να γίνει το πιο τρυφερό, γεμάτο παιχνίδι και ξεγνοιασιά κεφάλαιο. Θυμήσου: η πρόληψη είναι το παν – και η δική σου ψυχραιμία το μεγαλύτερο “αντηλιακό” για εκείνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response