Καυσόξυλα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο μικροσκόπιο – Πρεμιέρα θέρμανσης με συγκρατημένες τιμές

Κοινοποίηση:
ksila-kausoksila-thermansi-eduardo-casajus-gorostiaga-ubuV7t60NcU-unsplash

Στις ορεινές κοινότητες της χώρας, η ψύχρα του φθινοπώρου έκανε αισθητή την παρουσία της, και μαζί της ξεκίνησαν οι πρώτες προετοιμασίες για τον χειμώνα. Στα Πριόνια Γρεβενών, οι αποθήκες των νοικοκυριών έχουν ήδη γεμίσει με καυσόξυλα, έτοιμα να τροφοδοτήσουν τζάκια και ξυλόσομπες για τους μήνες που έρχονται.

Στο Λιβάδι του Ολύμπου, οι πρώτες σόμπες έχουν ήδη ανάψει. Όπως λένε οι κάτοικοι, η θέρμανση με ξύλα είναι σχεδόν καθημερινή ανάγκη από τον Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο. Οι επαγγελματίες του χώρου αναφέρουν ότι η ζήτηση για καυσόξυλα φέτος είναι αυξημένη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι τιμές παραμένουν σταθερές, με το κυβικό να κυμαίνεται από 75 έως 80 ευρώ.

Σε αναμονή βρίσκεται η αγορά για την τελική διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Οι διεθνείς τιμές και η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα καθορίσουν την πορεία της. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναρξη γύρω ή και κάτω από τα 1,10 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει από 1,20 ευρώ.

Παράλληλα, ελαφρώς μειωμένη είναι προς το παρόν και η τιμή του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του στα χρηματιστήρια ενέργειας έχει πέσει κάτω από τα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης, το οποίο και φέτος θα καλύψει όλα τα μέσα θέρμανσης – από καυσόξυλα και πετρέλαιο έως φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα ελληνικά νοικοκυριά προετοιμάζονται με γνώμονα την επάρκεια και τη συγκράτηση του κόστους θέρμανσης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response