ΗΠΑ και Δομινικανή Δημοκρατία εντείνουν τις επιχειρήσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών στην Καραϊβική

Κοινοποίηση:
dominican-coke

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Δομινικανής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την Πέμπτη την κατάσχεση 650 δέματων με κοκαΐνη, τα οποία εντοπίστηκαν σε πλοιάριο που φέρεται να προερχόταν από τη Νότια Αμερική. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και των διεθνών συνεργασιών στην περιοχή της Καραϊβικής, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πλοίο εντοπίστηκε και εξετάστηκε στο Μπανί από την Εθνική Διεύθυνση Ελέγχου Ναρκωτικών (DNCD) της Δομινικανής Δημοκρατίας. Αν και δεν αποκαλύφθηκαν ακριβείς λεπτομέρειες για την προέλευση του πλοίου ή την ακριβή ποσότητα κοκαΐνης, οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σύλληψη δύο Δομινικανών υπηκόων, οι οποίοι φέρονται να ήταν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Η DNCD σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι αυτή η επιτυχία αποτελεί «χτύπημα» στις εγκληματικές οργανώσεις που εκμεταλλεύονται τα χωρικά ύδατα της χώρας για να διακινούν ναρκωτικά. «Η δράση μας θα συνεχιστεί, ώστε να εμποδίσουμε τόσο τα εθνικά όσο και τα διεθνή δίκτυα από τη χρήση των θαλάσσιων δρόμων για παράνομες δραστηριότητες», δήλωσαν οι αρχές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η επιτυχία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις στρατιωτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή, με σκοπό την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης στην Καραϊβική έχει περιοριστεί, μετά την αποστολή πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή τον Αύγουστο.

Η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε μάλιστα σε σειρά αεροπορικών επιθέσεων κατά πλοίων που θεωρούσε ότι ανήκουν σε ναρκωτικά καρτέλ, προκαλώντας τον θάνατο 62 ατόμων. Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σύνδεση των θυμάτων με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response