Η Ρωσία διπλασιάζει την χρήση πυρηνικής ενέργειας – 8 νέοι αντιδραστήρες στην Αρκτική

Κοινοποίηση:
efd16552754feac64f55412f6bd20ed9_XL

Στην ερημιά της Αρκτικής, η Ρωσία διπλασιάζει την πυρηνική ενέργεια για να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της στην πολική ναυτιλία και τον απομακρυσμένο ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της χώρας, η Rosatom, έχει ξεκινήσει την κατασκευή οκτώ πυρηνικών αντιδραστήρων RITM-200 – ένα σημαντικό βήμα μπροστά, τόσο στη ναυτική πρόωση όσο και στα ενεργειακά συστήματα νέας γενιάς.

Πυρηνικοί κινητήρες για τον πάγο

Η πλοήγηση στα ύδατα της Αρκτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Με κομμάτια πάγου αρκετά παχιά για να παγιδεύσουν ή να συντρίψουν πλοία, μόνο εξειδικευμένα σκάφη μπορούν να περάσουν.

Εδώ έρχονται τα πυρηνικά παγοθραυστικά της Rosatom.

Τα Arktika, Sibir και Ural, που ήδη διασχίζουν την παγωμένη θάλασσα, λειτουργούν με δύο αντιδραστήρες RITM-200, σχεδιασμένους να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες.

Αυτά τα παγοθραυστικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού (NSR) – ενός ναυτιλιακού διαδρόμου που μειώνει δραματικά το χρόνο ταξιδιού μεταξύ της Βόρειας Ευρώπης και της Ασίας.

Μόνο το 2024, η διαδρομή διακίνησε σχεδόν 38 εκατομμύρια τόνους φορτίου, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι πλέον απλώς μια εξειδικευμένη διαδρομή, αλλά μια στρατηγική διαδρομή που αλλάζει τα δεδομένα.

Στο εσωτερικό του RITM-200: Ένας συμπαγής κινητήριος μοχλός

Ο αντιδραστήρας RITM-200 δεν είναι απλώς ισχυρός – είναι ένα επίτευγμα μηχανικής απόδοσης. Ζυγίζει το μισό από τα προηγούμενα σχέδια και έχει 1,5 φορά μεγαλύτερη ισχύ, ενώ καταλαμβάνει επίσης σημαντικά λιγότερο χώρο. Αυτό τον καθιστά ιδανικό όχι μόνο για πλοία,
αλλά και για αρθρωτές και κινητές εφαρμογές σε δύσβατα εδάφη.

Η Rosatom έχει αναλάβει ολόκληρη τη διαδικασία της κατασκευής, από την ιδέα έως την τελική εφαρμογή.

Οι αντιδραστήρες κατασκευάζονται από την Afrikantov OKBM JSC, ενώ η εγκατάσταση γίνεται από την ZiO-Podolsk JSC, διασφαλίζοντας τον αυστηρό έλεγχο ποιότητας και συνέπεια σε όλες τις κατασκευές.

Η Rosatom όμως, δεν σταματά με το RITM-200.

Οι μηχανικοί αναπτύσσουν ήδη τον RITM-400, μια πιο ισχυρή έκδοση που έχει σχεδιαστεί για να αποδίδει έως και 90 MW ενέργειας.

Με προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 60 ετών και κύκλους καυσίμου που διαρκούν έξι χρόνια, οι αντιδραστήρες αυτοί είναι κατασκευασμένοι για αντοχή και αποδοτικότητα.

Για τις χώρες που διερευνούν τρόπους απαλλαγής από τον άνθρακα και ενίσχυσης των ενεργειακών τους συστημάτων, συμπαγείς πυρηνικές λύσεις όπως αυτές προσφέρουν μια ελκυστική επιλογή.

Υπόσχονται όχι μόνο καθαρή ενέργεια, αλλά και ενεργειακή ασφάλεια σε σκληρά και απομακρυσμένα περιβάλλοντα.

Γιατί αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ

Καθώς το κλίμα θερμαίνεται και η Αρκτική ανοίγει, τα διακυβεύματα αυξάνονται. Οι πυρηνικές επενδύσεις της Ρωσίας δεν αφορούν μόνο την ενέργεια – αφορούν την επιρροή, τους εμπορικούς δρόμους και τον έλεγχο μιας περιοχής πλούσιας σε πόρους και γεωπολιτική σημασία.

Η επιτυχία του προγράμματος RITM-200 θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει το τι είναι δυνατό τόσο στις μη στρατιωτικές όσο και στις στρατηγικές ενεργειακές υποδομές. Και με την Αρκτική να γίνεται το επόμενο σύνορο στη δυναμική της διεθνούς ισχύος, ο κόσμος θα παρακολουθεί στενά για να δει πόσο μακριά και γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν αυτοί οι αντιδραστήρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response