Όσο η επιστημονική κοινότητα εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις για τις πιθανές συνδέσεις μεταξύ της διατροφής και της υγείας του εγκεφάλου, μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tufts ρίχνει φως στο πώς η ανεπάρκεια μιας βιταμίνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική ικανότητα σε συνάρτηση με τη διαδικασία της γήρανσης.
Συγκεκριμένα, η επάρκεια βιταμίνης Κ θεωρείται σημαντική για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα πειράματά τους σε τρωκτικά μέσης ηλικίας απέδειξαν ότι η έλλειψη βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των νευρικών κυττάρων στον ιππόκαμπο, ένα τμήμα του εγκεφάλου που είναι ικανό να παράγει νέα κύτταρα και έχει κεντρική σημασία για λειτουργίες όπως η μάθηση και η μνήμη.
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, ο αρακάς, το λάχανο και το σπανάκι. Είναι ήδη γνωστό ότι παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πήξη του αίματος, ενώ η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς και στην υγεία των αρθρώσεων, λέει η Δρ. Sarah Booth, διευθύντρια του Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts.
«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη λειτουργία του εγκεφάλου και ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μειώνεται κατά τη διαδικασία της γήρανσης», λέει η Δρ. Tong Zheng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο HNRCA. «Η βιταμίνη Κ φαίνεται να έχει προστατευτική δράση. Η έρευνά μας προσπαθεί να κατανοήσει τον υποκείμενο μηχανισμό αυτής της επίδρασης, έτσι ώστε να μπορέσουμε μια μέρα να στοχεύσουμε ειδικά αυτούς τους μηχανισμούς» συμπληρώνει.