Η γερμανική οικονομία «κολλημένη στο μηδέν» – Καμία ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2025

Κοινοποίηση:
GERMANY-REUTERS-e1752909024262-1068x712

Η γερμανική οικονομία παραμένει στάσιμη, καθώς το ΑΕΠ της χώρας δεν παρουσίασε καμία μεταβολή το τρίτο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να αντιμετωπίζει ασθενική ζήτηση, μειωμένες εξαγωγές και δομικές αδυναμίες στους βασικούς βιομηχανικούς της τομείς.

Οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυσκολίες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της χημικής βιομηχανίας επιδεινώνουν την κατάσταση, οδηγώντας τους οικονομολόγους να προβλέπουν ελάχιστη ανάπτυξη, μόλις 0,2% για το 2025.

Αν και η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μαζικές επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα, οι ειδικοί τονίζουν πως χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις η ανάκαμψη δεν θα είναι βιώσιμη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ, υπογραμμίζει ότι η γερμανική οικονομία «δεν έχει ακόμη πάρει μπρος», ενώ επισημαίνει πως μόνο ουσιαστικές αλλαγές σε φορολογία, αγορά εργασίας και κοινωνικό κράτος μπορούν να επαναφέρουν τη δυναμική της. Η υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Κατερίνα Ράιχε, δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μέτωπο των τιμών, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ελαφρά, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να φτάνει το 2,3% τον Οκτώβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στο 2,8%.

Ωστόσο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πιέζονται, καθώς τα τρόφιμα παραμένουν κατά 37% ακριβότερα σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Ενδεικτικά, ο καφές έχει αυξηθεί σχεδόν 40%, ενώ το βοδινό και το κοτόπουλο κατά 33% και 29% αντίστοιχα.

Κάποια προϊόντα πάντως δείχνουν τάσεις αποκλιμάκωσης – το ελαιόλαδο, η ζάχαρη και το βούτυρο έχουν φθηνύνει αισθητά, ενώ μειώσεις παρατηρούνται και στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο και το ρεύμα να κοστίζουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

Παρά τη μικρή αυτή ανακούφιση, οι τιμές συνολικά παραμένουν υψηλές και οι πραγματικοί μισθοί δεν έχουν προσαρμοστεί ανάλογα, αφήνοντας τα γερμανικά νοικοκυριά να παλεύουν με την ακρίβεια και την οικονομική στασιμότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response