Η φρικτή αλήθεια που αποκάλυψε «καρδιά πάγου» 1,5 εκατ. ετών στην Ανταρκτική – Ο μεγάλος κίνδυνος

Κοινοποίηση:
bc9cfe2c4b85c2f6b5117945bb99ba44_XL

Ένα ιστορικό επίτευγμα μόλις ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματ της έρευνας είναι πολύ κρίσιμα για το μέλλον του πλανήτη.
Ο ευρωπαϊκός ερευνητικός εγχείρημα Beyond EPICA ολοκλήρωσε με επιτυχία τη γεώτρηση του πιο αρχαίου πυρήνα πάγου, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικά ευρήματα που αλλάζουν την αντίληψή μας για το κλίμα του πλανήτη.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να φτάσει σε βάθος 2,8 χιλιομέτρων στην καρδιά της Ανατολικής Ανταρκτικής, στο σημείο που είναι γνωστό ως Little Dome C, καταγράφοντας ένα μοναδικό δείγμα πάγου που χρονολογείται τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια χρόνια πίσω.
Ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν από τα πιο αρχαία στρώματα πάγου στον πλανήτη, και το πέτυχαν.
Όπως δήλωσε ο Richard Alley, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας, «Αυτό είναι πραγματικά ένα φανταστικό επίτευγμα. Θα μπορέσουν να ανακαλύψουν απίστευτα πράγματα για το παρελθόν του πλανήτη μας».

Τι μας αποκαλύπτει ο αρχαίος πάγος

Αλλά τι ακριβώς κάνει αυτό τον πάγο τόσο σημαντικό;
Οι πυρήνες πάγου αποτελούν μοναδικά αρχεία κλιματικών δεδομένων.
Κάθε στρώμα περιέχει φυσαλίδες αρχαίου αέρα, σωματίδια σκόνης και χημικές ενώσεις, τα οποία επιτρέπουν στους επιστήμονες να αναπαραστήσουν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του παρελθόντος.

Μέσω αυτών των νέων δεδομένων, οι ερευνητές θα κατανοήσουν καλύτερα πώς εξελίχθηκε το κλίμα της Γης και ποιοι παράγοντες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στους κύκλους των παγετώνων.
«Ο πάγος επιτρέπει την παρακολούθηση των αλλαγών στη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου, στη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας και ακόμα και στην ένταση των θύελλων σκόνης», εξήγησε ο Carlo Barbante, γλακιολόγος και συντονιστής του έργου από το Ινστιτούτο Πολικών Επιστημών του Εθνικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Ιταλίας.
Η γεώτρηση αυτή δεν ήταν η πρώτη: Οι επιστήμονες είχαν ήδη εξάγει πάγο ηλικίας μέχρι 800.000 ετών. Ωστόσο, οι προηγούμενες έρευνες δεν προσέφεραν αρκετά δεδομένα για παλαιότερες εποχές. Το νέο δείγμα ανοίγει ένα παράθυρο στην ακόμη πιο αρχαία κλιματική ιστορία του πλανήτη.

Σοκαριστική σύγκριση με το σήμερα

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ήδη προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με τον Barbante, κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, η συγκέντρωση CO₂ και μεθανίου στην ατμόσφαιρα δεν είχε ποτέ φτάσει τα σημερινά επίπεδα — ακόμη και σε περιόδους θέρμανσης.
Σήμερα, η συγκέντρωση του CO₂ είναι 50% υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη καταγεγραμμένη περίοδο.
«Ζούμε σε μια μοναδική κλιματική εποχή, και αυτό προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον», τόνισε ο Barbante.
Αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο πλαίσιο της σημερινής κλιματικής κρίσης.
Η ανάλυση του αρχαίου πάγου μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε πόσο μοναδικές είναι οι τρέχουσες διαδικασίες και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειές τους.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό για τον κόσμο

Η επιστημονική αξία του έργου Beyond EPICA είναι ανυπολόγιστη.
Εκτός από την ανάλυση του κλίματος, οι πυρήνες πάγου παρέχουν ενδείξεις για ηφαιστειακή δραστηριότητα, ηλιακή ακτινοβολία και ακόμα τη διάδοση μικροοργανισμών στο παρελθόν.
Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία πιο ακριβών μοντέλων για το μέλλον του κλίματος και την πρόβλεψη της εξέλιξης των τρεχουσών διαδικασιών.
Το έργο αυτό δείχνει επίσης πόσο σημαντικές είναι οι διεθνείς προσπάθειες για τη μελέτη του πλανήτη.
Η χρηματοδότηση, οι τεχνολογίες και οι ειδικοί — όλα αυτά ενώθηκαν για να επιτευχθεί ένας στόχος που δεν θα ήταν δυνατός αν πραγματοποιούνταν μόνο από μία χώρα.

Μπροστά μας: Nέες ανακαλύψεις

Η γεώτρηση ολοκληρώθηκε, αλλά η κύρια δουλειά μόλις αρχίζει.
Οι επιστήμονες θα διεξάγουν ισοτοπικές αναλύσεις, θα εξετάσουν τη χημική σύνθεση του πάγου και θα συγκρίνουν τα δεδομένα με άλλους πυρήνες που εξήχθησαν στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αυτή διήρκεσε τέσσερα χρόνια, οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν θα μελετηθούν για δεκαετίες.
Όπως επισημαίνει ένας από τους συμμετέχοντες στο έργο, ο Federico Scoto, αυτό δεν είναι μόνο ένα τεχνικό επίτευγμα, αλλά και μια συναισθηματική στιγμή για την ομάδα.
«Ζήσαμε μία εκπληκτική αίσθηση όταν φτάσαμε στον πάτο.
Ξέραμε ότι αγγίξαμε το χρόνο που κανείς δεν είχε αγγίξει πριν», δήλωσε ο Scoto.
Αυτό το άλμα είναι μόνο η αρχή μιας νέας εποχής στην παλαιοκλιματολογία.
Καθώς οι επιστήμονες αποσυνθέτουν το αρχείο του πάγου, θα μπορέσουν όχι μόνο να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν, αλλά και να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις του μελλοντικού κλίματος, βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε προβλέψεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response