Η Αυστραλία τραβά κόκκινη γραμμή – Όχι αυτόματη εμπλοκή σε πόλεμο για Ταϊβάν

Κοινοποίηση:
στρατός

Η Αυστραλία δεν θα δεσμεύσει στρατιωτικές δυνάμεις εκ των προτέρων σε καμία σύγκρουση, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας Πατ Κόνροϊ, απαντώντας σε δημοσίευμα των Financial Times ότι το Πεντάγωνο έχει πιέσει την Καμπέρα και το Τόκιο να διευκρινίσουν τον ρόλο της σε περίπτωση πολέμου ΗΠΑ – Κίνας για την Ταϊβάν, αναφέρει το Reuters.

Η Αυστραλία δίνει προτεραιότητα στην κυριαρχία της και «δεν συζητάμε υποθέσεις», δήλωσε ο Κόνροϊ σε συνέντευξή του στο Australian Broadcasting Corporation.

«Η απόφαση για τη δέσμευση αυστραλιανών στρατευμάτων σε μια σύγκρουση θα ληφθεί από την κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή, όχι εκ των προτέρων», τόνισε ο Αυστραλός υπουργός.

Μιλώντας στη Σαγκάη κατά την έναρξη μιας εξαήμερης επίσκεψης στην Κίνα, η οποία πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και το εμπόριο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί αλλαγή στο status quo στην Ταϊβάν.

Ο Κόνροϊ δήλωσε ότι η Αυστραλία ανησυχεί για τη στρατιωτική συσσώρευση πυρηνικών και συμβατικών δυνάμεων της Κίνας και θέλει μια ισορροπημένη περιοχή Ινδο-Ειρηνικού όπου καμία χώρα δεν θα κυριαρχεί.

Οι Financial Times ανέφεραν το Σάββατο ότι ο Ελμπριτζ Κόλμπυ, υφυπουργός πολιτικής του Πενταγώνου, άσκησε πιέσεις σε Αυστραλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους να δηλώσουν πώς θα ενεργήσουν σε μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Το αίτημα εξέπληξε τόσο την Καμπέρα όσο και το Τόκιο, ανέφερε η εφημερίδα, επειδή οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν μια γενική εγγύηση ότι θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν.

Ο Κόλμπυ δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι το Υπουργείο Άμυνας επικεντρώνεται στην εφαρμογή της ατζέντας του προέδρου «Πρώτα η Αμερική» για την αποκατάσταση της αποτροπής και την επίτευξη ειρήνης μέσω της ισχύος, η οποία «περιλαμβάνει την παρότρυνση των συμμάχων να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και άλλες προσπάθειες που σχετίζονται με τη συλλογική μας άμυνα».

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την κατάληψη του ελέγχου του νησιού, το οποίο αντιμετωπίζει αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από το Πεκίνο. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν απορρίπτει τους κινεζικούς ισχυρισμούς για κυριαρχία, λέγοντας ότι μόνο ο τοπικός λαός μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response