Γλωσσικός Εθνικισμός: Η ABTTF εργαλειοποιεί αμφιλεγόμενη ΜΚΟ στην Θράκη

Κοινοποίηση:
gndm1746208923-1

Η “ΕΟΤΔΘ -Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF)” , στις 19 Απριλίου 2025, έγινε μέλος της ΜΚΟ Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γλωσσικής Ισότητας (ELEN) και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στην Θράκη ο πρόεδρος της ABTTF, Χαλίτ Χαμπίπογλου, και η διευθύντρια διεθνών σχέσεων της ABTTF, Μελέκ Κιρματζί, μαζί με την πρόεδρο της ELEN, Ελίν Τζόουνς, και τον γενικό γραμματέα Ντέιβιθ Χικς.

Οι φιλοπροξενικοί Εγκάθετοι παρουσίασαν μία πλαστή εικόνα για την τρισυπόστατη Μειονότητας της Θράκης οδηγώντας τους εταίρους τους αποκλειστικά σε οργανώσεις με παρακρατική δράση και ανθελληνική στάση όπου και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με άτομα μειωμένου κύρους και απήχησης: Μουσταφά Τράμπα, Ιμπραήμ Σερήφ, Αϊντίν Αχμέτ, Σεντάτ Χασάν, Τσιγδέμ Ασάφογλου

ELEN

Η ELEN , είναι μία οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 μετά το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες γλώσσες (EBLUL) το 1982, έχει συνολικά 72 μέλη από 25 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και περιλαμβάνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, σχολεία ξένων γλωσσών, οργανώσεις γονέων, πολιτιστικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα. Η τρέχουσα πρόεδρος της ELEN είναι η καθηγήτρια Elin Haf Gruffydd Jones.

Ο πρόδρομος της ELEN, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για τις Λιγότερο Διαδεδομένες Γλώσσες (EBLUL) είχε δημιουργήσει στο παρελθόν προβλήματα «ανακαλύπτοντας» ανύπαρκτα γλωσσικά «ιδιώματα» στην Ελλάδα. Αξιοσέβαστα πρώην μέλη αυτού του Κοινοβουλίου (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και άλλοι) έχουν καταγγείλει δημόσια τις πολιτικές του Γραφείου.

Υπό την ηγεσία των επιτροπών των κρατών μελών του EBLUL στη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Εσθονία και την Eurolang στις Βρυξέλλες, ελήφθη η απόφαση να δημιουργηθεί ένας νέος, δυναμικός, ευρωπαϊκός οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών από τη βάση του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο η ELEN να αντικαταστήσει την EBLUL, αλλά και να ενισχυθεί με την προσθήκη πολλών δυναμικών γλωσσικών οργανώσεων, ιδίως από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Να σημειώσουμε ότι τότε διατυπωνόταν η ερώτηση μήπως η προώθηση των γλωσσικών μειονοτήτων είναι το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη εθνοτικών μειονοτήτων χωρίς να υπάρξει πειστική απάντηση.

EBLUL

Όπως το ELEN σήμερα έτσι και το EBLUL ήταν μία ΜΚΟ με αυτοτελή δράση, δεν αποτελούσε ούτε Ευρωπαϊκό Οργανισμό σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, ούτε συνδεόταν άμεσα με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Κατόπιν αιτήματος του Κοινοβουλίου, η Επιτροπή παρείχε οικονομική υποστήριξη στο EBLUL από το 1982 έως το 2003.

Για τα έτη 2004-2006, το EBLUL προοριζόταν για ετήσια χρηματοδότηση με την απόφαση αριθ. 792/2004/ΕΚ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση κοινοτικού προγράμματος δράσης για την προώθηση φορέων που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα του πολιτισμού. Το πρόγραμμα αυτό έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Από το 2007, το EBLUL δεν προορίζεται πλέον για χρηματοδότηση βάσει νομικής πράξης της ΕΕ. Ωστόσο, το EBLUL μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση, όπως και οποιοσδήποτε επιλέξιμος φορέας, απαντώντας στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων που δημοσιεύτηκε για το πρόγραμμα δια βίου μάθησης 2007-13 (σχετικά με εγκάρσιες δραστηριότητες για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και της γλωσσικής πολυμορφίας).

Το ELEN φαίνεται να χρηματοδοτείται από εισφορές και συνδρομές μελών κι αυτό προφανώς εγείρει ερωτήματα για την ειλικρίνεια των προθέσεών του εφόσον εξαρτάται από χρηματοδότες όπως προφανώς είναι οι φιλοπροξενικοί εγκάθετοι που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό παρακράτος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response