Γερμανία σε Νταβός: «Καμία κλιμάκωση με ΗΠΑ – Η διατλαντική σχέση δεν είναι για αντιπαλότητες»

Κοινοποίηση:
88d46d12-visit-greenland-emgwfk9z4-unsplash

Την ανάγκη συγκράτησης και αποφυγής κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπάιλ, μιλώντας την Πέμπτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Η διατλαντική σχέση δεν έχει στόχο να βλάπτουμε ο ένας τον άλλο», σημείωσε, αντιδρώντας σε πρόσφατες ανησυχίες για οικονομική αντιπαράθεση, έπειτα από την πώληση αμερικανικών ομολόγων από δανικό ταμείο συντάξεων. Ο Κλίνγκμπάιλ ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη διαθέτει ισχυρά μέσα αντίδρασης, αλλά ο στόχος δεν είναι η κλιμάκωση των εντάσεων.

Σε ερωτήσεις για την αντιπαράθεση γύρω από τη Γροιλανδία, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «υπάρχει διάλογος», προειδοποιώντας ωστόσο να μην βγουν βιαστικά συμπεράσματα πριν υπάρξει επίσημο κείμενο συμφωνίας. Υπογράμμισε ότι απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας ή προσπάθεια προσάρτησης του νησιού στις ΗΠΑ είναι απολύτως απαράδεκτες για την Ευρώπη, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο συζήτησης για νόμιμα ζητήματα ασφαλείας εντός του ΝΑΤΟ.

Κατά τις συναντήσεις του με επενδυτές στο Νταβός, ο Κλίνγκμπάιλ υπογράμμισε ότι ο κόσμος βιώνει αναταράξεις και ότι οι παραδοσιακοί διεθνείς δεσμοί δοκιμάζονται, αλλά πολλοί εταίροι αναζητούν στενότερη συνεργασία με τη Γερμανία και την Ευρώπη, επισημαίνοντας τη σημασία της σταθερότητας και της διπλωματικής ψυχραιμίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response