Στην συνεδρίαση του ομοσπονδιακού συμβουλίου ασφαλείας, ο Γερμανός καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, ξεκαθάρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Ο Μερτς δήλωσε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι πολύ μακριά και πως αυτή η κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα τελευταία βήματα στη διαδικασία για τη δημιουργία της λύσης των δύο κρατών.
«Αυτό δεν είναι το πρώτο βήμα, αλλά ίσως ένα από τα τελευταία», είπε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσουν την κατάσταση αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή. Παράλληλα, ο Μερτς ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει σε νέα «αερογέφυρα» ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, συνεργαζόμενη με την Ιορδανία για την παράδοση αναγκαίων προμηθευμάτων στους πολίτες της κατεστραμμένης περιοχής.
Επιπλέον, ο καγκελάριος ζήτησε από το Ισραήλ να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί για τους αμάχους στη Γάζα, ενώ τόνισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η Γερμανία παραμένει στο πλευρό του Ισραήλ. Παρά την έντονη υποστήριξή του στο Ισραήλ, ο Μερτς πήρε θέση εναντίον του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη και ζήτησε να σταματήσουν οι απελάσεις από τη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Αναφορικά με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, όπως αποκάλυψε το περιοδικό Der Spiegel, θα είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε αερομεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, με την προθεσμία να κλείνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είχε συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχη αποστολή το Μάρτιο του 2024, για την οποία η Ιορδανία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία.