Φθινόπωρο πληρωμών για τα αναδρομικά – Τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων στην «ουρά»

Κοινοποίηση:
sintakseis

Οι συνταξιούχοι αναμένουν τις πληρωμές των αναδρομικών, με τον ΕΦΚΑ να σχεδιάζει την έναρξή τους από τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν υπάρξουν κάποιες έκτακτες καταβολές μέσα στο καλοκαίρι. Το σχέδιο προβλέπει διανομή των οφειλόμενων ποσών σε διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων, ανάλογα με την περίπτωση και την προέλευση των συντάξεων.

Τέσσερις βασικές ομάδες δικαιούχων αφορούν συνταξιούχους με επανυπολογισμό σύνταξης, απόστρατους Ενόπλων Δυνάμεων, συνταξιούχους με δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές και συνταξιούχους Δημοσίου για την Εισφορά Αλληλεγγύης

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία, περίπου 40.000 συνταξιούχοι, των οποίων οι κύριες συντάξεις δεν είχαν επανυπολογιστεί σωστά ούτε με τον νόμο Κατρούγκαλου ούτε με τον μεταγενέστερο νόμο Βρούτση, αναμένουν τα αναδρομικά. Οι καταβολές για αυτή την ομάδα αναμένονται το φθινόπωρο, εκτός εάν υπάρξει νωρίτερη καταβολή σε συνταξιούχους τραπεζών. Τα ποσά φτάνουν έως και τις 11.500 ευρώ, κυρίως για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

 Αναφορικά με τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων, δικαιούνται αναδρομικά που προκύπτουν από την κατάργηση της κράτησης του νόμου 4093/2012, με ισχύ από 1/1/2021. Παρότι οι αυξήσεις εφαρμόζονται από τον Απρίλιο του 2023, τα αναδρομικά από το 2021 έως και τον Μάρτιο του 2023 εκκρεμούν. Οι πληρωμές τους αναμένονται το φθινόπωρο, μόλις ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν σε περίπου 30.000 δικαιούχους.

Επίσης, περίπου 370.000 συνταξιούχοι που είχαν καταθέσει αγωγές ως τον Ιούλιο του 2020 για τις περικοπές 11 μηνών στις επικουρικές και στα Δώρα, αρχίζουν να δικαιώνονται σταδιακά από τα δικαστήρια. Τα αναδρομικά φτάνουν έως και τα 4.000 ευρώ (οι περισσότεροι θα λάβουν 900 έως 1.800 ευρώ). Ωστόσο, υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των πληρωμών, με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να ζητούν επιπλέον έγγραφα ή να επικαλούνται γραφειοκρατικά κωλύματα.

Τέλος, οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ τα έτη 2017 και 2018, δικαιώνονται με επιστροφές κρατήσεων για διάστημα 23 μηνών. Υπάρχουν περίπου 8.000 σχετικές αγωγές, και τα ποσά των αναδρομικών μπορεί να φτάσουν έως και τα 8.500 ευρώ.

Το ύψος των αναδρομικών ποικίλλει, ανάλογα με την κατηγορία και τα έτη ασφάλισης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται δικαστική απόφαση για την καταβολή τους. Παράλληλα, η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία συνεχίζουν να προκαλούν καθυστερήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response