Φωτιές στους λόφους της Ιερουσαλήμ: Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για κίνδυνο εξάπλωσης στην πόλη

Κοινοποίηση:
netaniaxou-630x400

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρκαγιών στην Ιερουσαλήμ.

 

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε το γραφείο του, προειδοποίησε ότι οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις φλόγες σε γειτονικές περιοχές ή ακόμα και στο εσωτερικό της πόλης.

Οι πυρκαγιές στους λόφους γύρω από την Ιερουσαλήμ έχουν ενταθεί λόγω των δυνατών ανέμων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των γεγονότων.

Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι σημαντική, καθώς οι φλόγες απειλούν όχι μόνο τη φυσική βλάστηση αλλά και κατοικημένες περιοχές. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται για την ασφάλεια τους.

 

Υπενθυμίζεται πως το πύρινο μέτωπο που «άνοιξε» το πρωί της Τετάρτης κοντά στη Μεσιλάτ Ζιόν, έξω από την Ιερουσαλήμ, εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτο, προκαλώντας μαζικές εκκενώσεις, διακοπές κυκλοφορίας, τραυματισμούς και διεθνή κινητοποίηση.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ιερουσαλήμ, Σμουλίκ Φρίντμαν, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε στο μέσο μιας εξαιρετικά μεγάλης πυρκαγιάς, ίσως της μεγαλύτερης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Η επιχείρησή μας θα διαρκέσει πολύ ακόμη. Είμαστε πολύ μακριά από τον έλεγχο της κατάστασης», ανέφερε από την περιοχή του Εσταόλ, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά που ξεκίνησε στις 9:30 π.μ. μεταφέρθηκε αρχικά δυτικά λόγω των ανέμων, ενώ πλέον κινείται εκ νέου προς τα ανατολικά. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν επιδείνωση τις βραδινές ώρες, με ριπές ανέμου που μπορεί να φτάσουν τα 90-100 χλμ./ώρα, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση.

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών «Magen David Adom» ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 13 άτομα έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία λόγω εισπνοής καπνού και εγκαυμάτων. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο βρέφη –το ένα μόλις ενός μηνός και το άλλο περίπου έξι μηνών– καθώς και δύο εγκυμονούσες γυναίκες. Άλλοι δέκα τραυματίες έλαβαν φροντίδα επιτόπου από διασώστες χωρίς να απαιτηθεί νοσηλεία.

Οι διασώστες κλήθηκαν επίσης να απομακρύνουν ευπαθείς ασθενείς και ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν μόνοι τους, με τη χρήση ασθενοφόρων και κινητών μονάδων εντατικής θεραπείας.

Δείτε βίντεο από ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Super Hercules, γνωστό στον ισραηλινό στρατό ως Shimson, το οποίο συμμετέχει στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ρίχνοντας επιβραδυντικό φωτιάς στη Μεσιλάτ Ζιόν. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 18.000 λίτρα πυροσβεστικών υλικών.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ επικοινώνησε ήδη με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Τσεχία, την Ισπανία, την Αργεντινή, τη Βόρεια Μακεδονία και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών έχει απευθυνθεί επισήμως σε Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Ιταλία και Βουλγαρία για αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Πρωθυπουργικής Υπηρεσίας, του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας και του Υπουργείου Εξωτερικών, διεθνή πυροσβεστικά κλιμάκια αναμένονται να επιχειρήσουν από την Πέμπτη, καθώς οι περιορισμοί πτήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας καθιστούν αδύνατη τη δράση των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Βοήθεια προσφέρθηκε να προσφέρει και η Παλαιστινιακή Αρχή, ωστόσο το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα.

Επί του παρόντος, επιχειρούν αεροσκάφη της ισραηλινής μοίρας εναέριας πυρόσβεσης Elad, ελικόπτερα της αστυνομίας και μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα.

Την ίδια στιγμή, η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ έχει αναλάβει μέρος της έρευνας για τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι κάποια από τα μέτωπα ενδέχεται να οφείλονται σε εμπρησμό. Η υπηρεσία συνδράμει και την αστυνομία στον εντοπισμό πιθανών υπόπτων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response