F-35: Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση των «αόρατων φονιάδων» – Η Ελλάδα κυρίαρχος σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Κοινοποίηση:
it02n21653122137785

Η ανακοίνωση εισόδου της Ελλάδας και της Πολεμικής μας Αεροπορίας στο πρόγραμμα του F-35 σήμανε συναγερμό στο Αεροπορικό Επιτελείο στην Αθήνα. Με την HAF να ανεβάζει στροφές σε επίπεδο «after burner» και να προετοιμάζει τα επόμενα βήματα ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες.

Την ερχόμενη Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Αμερικανικής κυβέρνησης JSF PO( Joint Strike Fighter Program Office) το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στην Ελλάδα για τρεις ημέρες. Με αποστολή να θέσει υπόψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κυρίως υπόψη του Αεροπορικού Επιτελείου τη νέα επικαιροποιημένη πρόταση για το F-35.Ενώ ταυτόχρονα θα αρχίσει η συνεργασία με το Αεροπορικό Επιτελείο ώστε να προετοιμαστεί η επίσημη έγγραφη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, γνωστή και ως LOR( Letter of Request) η οποία θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας για την απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία του Stealth μαχητικού 5ης γενιάς. Το Αμερικανικό κλιμάκιο JSP PO ανήκει απευθείας στο Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και αποτελεί ουσιαστικά τον παγκόσμιο πωλητή του F-35. Είναι διακλαδικό αφού στελεχώνεται από την USAF, τους US Marines και το US Navy, τους χρήστες δηλαδή των F-35A, F-35Bκαι F-35C.

Πρόκειται για το ίδιο κλιμάκιο το οποίο επισκέφθηκε την Αθήνα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε νέα ανάλογη παρουσίαση με τα τεχνικά, οικονομικά αλλά και χρονικά δεδομένα να μην έχουν αλλάξει κατά πολύ αν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το F-35 φαίνεται να έχει αυξηθεί. Έπειτα από τη Φινλανδία και τη Γερμανία που εισέρχονται στο πρόγραμμα οι Αμερικανοί βρίσκονται σε επαφές με Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Τσεχία ενώ ενδιαφέρον για το Stealth μαχητικό φέρονται να εκφράζουν Αίγυπτος, Μαρόκο, Ιορδανία και Φιλιππίνες. Η προτεραιότητα πάντως που δίνει η Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία MDCA αλλά και η πολιτική βούληση της Ουάσιγκτον και του Κογκρέσου υπέρ της Ελλάδος δίνουν πλεονέκτημα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Αεροπορικό Επιτελείο έχει ήδη προετοιμαστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες προκειμένου να υποδεχθεί το Αμερικανικό κλιμάκιο όμως η εξαγγελία του πρωθυπουργού φαίνεται ότι επιταχύνει τις εξελίξεις. Έτσι πέρα από την επικαιροποιημένη πρόταση του JSF PO αναμένεται συνεργασία ώστε η Ελληνική πλευρά να προετοιμάσει την LOR την οποία θα αποστείλει στις ΗΠΑ. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού αφού η Αθήνα θέλει να κερδίσει χρόνο. Με στόχο να έχει την απάντηση μέσω LOA σύμφωνα με την θεσμοθετημένη διαδικασία εντός του 2023. Αποδοχή της Αμερικανικής έγγραφης απάντησης ουσιαστικά θα σημαίνει και συμφωνία με το επόμενο βήμα να είναι η διακρατική σύμβαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Όσα και να πάρεις όταν δεν τα χρησιμοποιείς άχρηστα είναι, ρίξτε τα τουρκικά που παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο με αυτά που υπάρχουν και μετά βλέπουμε?

  2. Τελικα πετυχημενη η Κουλα που την κατηγορουμε συνεχεια!
    Ψωμι τυρι δεν ειχαμε κορνιζα για τ α………α μας!
    Καποια στιγμη θα πρεπει να σοβαρευτουμε γιατι φραγκα γιοκ, γιατι αν εμεις παρουμε 1 οι φιλτατοι γειτονες θα παρουνε 5!

Comments are closed.