Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρνουν οι νέες συνθήκες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με την τελική ταχύτητα να μπαίνει πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Η μαζική είσοδος της ηλεκτροκίνησης, σε συνδυασμό με τους αυστηρότερους στόχους για μείωση κόστους, αύξηση της ασφάλειας και βελτιστοποίηση της αυτονομίας, έχει αλλάξει εντελώς μερικά πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα στην αυτοκίνητα, οδηγώντας τους κατασκευαστές στην επανεξέταση παραμέτρων που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αυτονόητες.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ένα από τα μέτρα που συζητείται ολοένα και πιο έντονα είναι ο περιορισμός της τελικής ταχύτητας των αυτοκινήτων στα 120 χλμ./ώρα, ειδικά για μοντέλα που προορίζονται κυρίως για αστική χρήση.
Ο τελευταίος που εξέφρασε δημόσια τη συγκεκριμένη άποψη ήταν ο Olivier Francois, επικεφαλής της Fiat, τονίζοντας ότι τα αυτοκίνητα πόλης δεν έχουν πρακτική ανάγκη για υψηλότερες τελικές ταχύτητες.
Όπως συγκεκριμένα επισήμανε, ο περιορισμός της τελικής ταχύτητας θα ήταν ένα μέτρο που θα επιτρέψει στους κατασκευαστές να μειώσουν το κόστος, αποφεύγοντας την ενσωμάτωση συστημάτων ασφαλείας που απαιτούνται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για υψηλές ταχύτητες, αλλά είναι ουσιαστικά αχρείαστα σε οχήματα που κινούνται σχεδόν αποκλειστικά σε αστικό περιβάλλον.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια προσέγγιση ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τον χαρακτήρα και τη χρήση των συγκεκριμένων μοντέλων, χωρίς σημαντικές συνέπειες στην οδηγική ταυτότητα των αυτοκινήτων.
Σημειώνεται πως στην πράξη, η λογική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όταν μιλάμε για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αρκετά αυτοκίνητα της αγοράς διαθέτουν εργοστασιακό περιοριστή τελικής ταχύτητας στα 135 χλμ./ώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το όριο μπορεί να ανεβαίνει άλλα να μην ξεπερνά τα 150 ή 160 χλμ./ώρα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, βασικός στόχος είναι η διατήρηση της αυτονομίας, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται δραματικά σε υψηλές ταχύτητες, οδηγώντας σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων της μπαταρίας.
Επισημαίνουμε επίσης πως η συζήτηση για χαμηλότερες τελικές ταχύτητες συμπίπτει χρονικά και με την έλευση των λεγόμενων e-cars στην ευρωπαϊκή αγορά, δηλαδή μικρών ηλεκτρικών αυτοκινήτων πόλης περιορισμένων διαστάσεων, αντίστοιχων με τα ιαπωνικά kei cars.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι και στο πρόσφατο παρελθόν αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη υιοθετήσει πρακτικές περιορισμού της τελικής ταχύτητας με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Renault, η οποία σε ορισμένες αγορές έδωσε τη δυνατότητα περιορισμού της τελικής ταχύτητας του Clio πέμπτης γενιάς στα 110 χλμ./ώρα., ενώ αντίστοιχα, η Tesla προσφέρει μέσω εφαρμογής τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να θέσει όριο τελικής ταχύτητας, σε περιπτώσεις που το όχημα παραχωρείται σε τρίτους.





