«Μεροληπτική» χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και επιμένει σε «λύση μόνο με δύο κράτη».
Σε ανακοίνωσή του για την παράταση της θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για απόφαση που ελήφθη «χωρίς τη συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς», υποστηρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στις πρακτικές και αρχές του ΟΗΕ.
Τονίζεται ότι η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στο βόρειο τμήμα του νησιού βασίζεται αποκλειστικά στην «καλή θέληση» των ‘τουρκοκυπριακών αρχών’ και ζητείται η άμεση δημιουργία νομικής βάσης για τη συνέχιση της δράσης της.
Η Άγκυρα καταγγέλλει ως «μεροληπτικές» τις αναφορές του Ψηφίσματος στον δρόμο Γιγίτλερ–Πύλας, τον οποίο χαρακτηρίζει «ανθρωπιστικό έργο», ενώ αποδίδει την καθυστέρηση ολοκλήρωσής του στην αποτυχία της Ειρηνευτικής Δύναμης να εφαρμόσει προηγούμενη συνεννόηση, λόγω πιέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για «σιωπή» του ΟΗΕ απέναντι σε ‘παραβιάσεις της νεκρής ζώνης’ από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με αναφορές στον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη–Ευρύχου και σε πανεπιστημιακό κτίριο στην Πύλα, οι οποίες, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αυξάνονται καθημερινά.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ακόμη ότι την ειρήνη στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια διασφαλίζουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και η «εγγύηση» της Τουρκίας και όχι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, γεγονός που –όπως σημειώνεται– εγείρει ερωτήματα για τον ρόλο της.
Η Άγκυρα καταλήγει ότι οι μέχρι σήμερα δοκιμασμένες προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε λύση και επιμένει πως «η μόνη ρεαλιστική διέξοδος» στο Κυπριακό είναι η συνύπαρξη ‘δύο κρατών’, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «κυρίαρχη ισότητα» και το «ισότιμο διεθνές καθεστώς» των Τουρκοκυπρίων.





