Εορτολόγιο 26 Ιουλίου: Της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος της Ρωμαίας

Κοινοποίηση:
Agia_Paraskevi

Μεγάλη γιορτή για την Ορθόδοξη εκκλησία, το Σάββατο 26 Ιουλίου όπου τιμάται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυρος της Ρωμαίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αγίες του χριστιανισμού και θεωρείται η προστάτιδα των ματιών. Επίσης, σύμφωνα με το εορτολόγιο, αύριο τιμάται η μνήμη του Αγίου Ερμολάου του Ιερομάρτυρα, της Αγίας Ωραιοζήλης και της Αγίας Ιερουσαλήμ.

Ποιοι γιορτάζουν το Σάββατο (25.07)
Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βίβιαν, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Βούλα, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις
Ερμόλαος, Ερμολία, Λία
Έρση
Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια

Ο βίος της Αγίας Παρασκευής
Η Αγία Παρασκευή, προστάτιδα των ματιών, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αγίες του Χριστιανισμού και τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.

Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας του Αδριανού (βασιλεία 117-138 μ.Χ.). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε.

Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή στη Ρώμη και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ’ οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων.

Τα φρικτά βασανιστήρια και η θεραπεία του Αντωνίνου

Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο. Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί την θρησκεία της και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγήθηκε σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση.

Ο Αντωνίνος διέταξε να τη ρίξουν σε ένα καζάνι, όπου όμως η Αγία έμενε αλώβητη. Αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο και έτσι την άφησε ελεύθερη να επιστρέψει στο έργο της. Μετά από χρόνια ο Μάρκος Αυρήλιος εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Πέρασε και πάλι από διάφορα βασανιστήρια. Πέθανε δια αποκεφαλισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response