Η εβδομαδιαία επιδημιολογική αναφορά του ΕΟΔΥ για το διάστημα 26 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τη χώρα, με κάποιες ασθένειες να αυξάνονται και άλλες να υποχωρούν.
Συγκεκριμένα, η γρίπη παρουσιάζει πτωτική πορεία στην κοινότητα, με λιγότερες νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (597 έναντι 649). Ωστόσο, η σοβαρή μορφή της νόσου παραμένει ανησυχητική, με 13 εισαγωγές σε ΜΕΘ και εννιά θανάτους που καταγράφηκαν μέσα σε μόλις επτά ημέρες.
Τα κρούσματα Covid-19 παραμένουν σταθερά, με 108 νέες εισαγωγές και τέσσερις διασωληνώσεις, ενώ καταγράφηκαν επτά νέοι θάνατοι. Η θετικότητα των διαγνωστικών ελέγχων δεν παρουσίασε σημαντική αλλαγή.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή την εβδομάδα εστιάζεται στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ο οποίος παρουσιάζει έντονη αύξηση στην κοινότητα, κυρίως στα παιδιά, ενώ στα νοσοκομεία η εικόνα παραμένει σταθερή.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν την ανάγκη για προσοχή, τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής και ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες.






