Οι ελιές, καρποί ευλογημένοι από τη Μεσόγειο, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες που αναζητούν αυθεντικές γεύσεις, ενώ ακόμα και όσοι δεν τις έχουν γευτεί, δύσκολα θα αντισταθούν στην πρόκληση, όταν βρεθούν σε μια παραδοσιακή ταβέρνα και παραγγείλουν την κλασική χωριάτικη σαλάτα. Αυτοί οι μικροί θησαυροί, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά, προσφέρουν μια πληθώρα ωφελειών για τον οργανισμό, με την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα να ξεχωρίζει.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, οι ελιές διακρίνονται για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και τη χαμηλότερη σε υδατάνθρακες. Μόλις πέντε ελιές, μια μερίδα που συχνά συνοδεύει τα γεύματα, αποδίδουν 88 θερμίδες, ενώ παράλληλα προσφέρουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια λίπους. Επιπλέον, η κατανάλωση αυτής της ποσότητας καλύπτει το 53% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.[2] Παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% αυτών των λιπαρών είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστά για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλοντας στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.
Ακόμα, οι ελιές αποτελούν μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και χαλκού. Η πρόσληψή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αναιμίας, ενώ ενδυναμώνουν τα οστά και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς. Οι βιταμίνες Α και Ε δρουν επίσης ευεργετικά για τον οργανισμό καθώς η βιταμίνη Α βοηθά να διατηρήσουμε υγιή την όρασή μας, ενώ η βιταμίνη Ε βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Ανάμεσα στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν οι ελιές βρίσκονται και οι πολυφαινόλες και συγκεκριμένα η ελαιοευρωπαΐνη, υπεύθυνη για την πικρή της γεύση, και η υδροξυτυροσόλη. Και οι δύο αυτές ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και είναι ικανές ακόμα και να αποτρέψουν βλάβες στο DNA που προκαλεί ο καρκίνος. Τέλος, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, μειώνουν τη φλεγμονή που συνδέεται με την παχυσαρκία αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, μια πάθηση που μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης αναστέλλουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης LDL, μια διαδικασία που σχετίζεται με τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.