“Έριξαν” νεκρό μέσα στον Τάφο της Αμφίπολης. Κολοσιαίο “όπλο” καθεστωτικής προπαγάνδας στα ίχνη του Γκέμπελς-Αποκαλύπτουμε την κατάντια του υπ.Πολιτισμού-ΠΟΙΟΣ ΕΦΑΓΕ ΤΟ 1.5 ΕΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ;

Κοινοποίηση:
fvto-yppo-tafos1

Μετά από 4 μήνες ανάσυρσης αρχαιολογικών δεδομένων κι ενώ είχαν προλάβει να “τελειώσουν” και να απειλήσουν με φυσική αλλά και επαγγελματική εξόντωση όσους είχαν ανακατευτεί με την πραγματική διάσταση των ανεξερεύνητων ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ τάφων, οι Σέρλοκ Χόλμς του Δημοσίου, ανακάλυψαν αιφνιδιαστικά… “νεκρό”, μέσα στον Τύμβο Καστά.

Θα περιμένουμε λοιπόν να μάθουμε “ποιος είναι ο νεκρός που εντοπίστηκε μέσα σε…ξύλινο φέρετρο”! Εμείς τους υπενθυμίζουμε ότι όσο κι αν προσπαθήσουν να κοροιδέψουν το λαό με ψέμματα, άρτο και θέαμα , δεν μας πείθουν για τη καθαρότητα των ανασκαφών. Αυτή είναι η άποψη μας που έρχεται μέσα από το ρεπορταζ και τις διασταυρωμένες πληροφορίες.

Και για να μην ξεχνάμε. Να μας πουν πρώτα τα “περιστέρια” του ΥΠΠΟ που πήγε το 1.5 εκ ευρώ δημόσιο χρήμα που πήραν και έκανε φτερά και μετά όλα τα υπόλοιπα. 

Kαι κάτι ακόμα. Οι Εθνο-πατριώτες που αναζητούν σταγόνες χαμένης ιστορίας και υπερηφάνειας από ένα πράγματι σπουδαίο μνημείο που έπρεπε να είχε αναοιχτεί από το 1950, ας μην ψάχνουν από το ΜΑΚΕΛΕΙΟ, δόξα και θεάμα. Αυτά να πάνε να τα διαβάσουν στα καθεστωτικά σαιτ που τα αρπάζουν για να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο.

Το’χουμε ξαναπεί: ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΦΑΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ. ΤΟ 1.5 ΕΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΛΑΤΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΕ ΚΩΔΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Διαβάστε την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολτιισμού

1. Συνεχίστηκαν οι εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, στον λόφο Καστά και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο. Σε βάθος 1,60μ. από τους σωζόμενους λίθους του δαπέδου, αποκαλύφθηκε μεγάλος κιβωτιόσχημος τάφος, κατασκευασμένος από πωρόλιθους (Σκίτσο, φωτο 1, 2).

2. Οι εξωτερικές διαστάσεις του τάφου είναι μήκους 3,23μ., πλάτους 1,56μ. και σωζόμενου ύψους 1 μ. Ωστόσο, βρέθηκαν, κατά την ανασκαφή, ορθοστάτες από την ανωδομή του τάφου, που μας επιτρέπουν να θεωρήσουμε ότι το ύψος του έφτανε τουλάχιστον στο 1,80μ.

3. Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54μ.και μήκους 2,35μ. (φωτό 3). Πρόκειται για τη θέση στην οποία τοποθετήθηκε ξύλινο φέρετρο. Βρέθηκαν, διάσπαρτα, σιδερένια και χάλκινα καρφιά, καθώς και οστέινα και γυάλινα διακοσμητικά στοιχεία του φερέτρου (φωτο 4). Επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος του τρίτου θαλάμου από την κορυφή της θόλου έως τον πυθμένα του τάφου είναι 8,90μ.

4. Εντός και εκτός του τάφου, βρέθηκε ο σκελετός του νεκρού. Είναι προφανές ότι το ανθρωπολογικό υλικό θα εξεταστεί από ειδικούς επιστήμονες. Είναι, εξίσου, προφανές ότι θα γίνουν όλες οι έρευνες τις οποίες απαιτεί η σύγχρονη επιστήμη.

5. Το ταφικό συγκρότημα στον λόφο Καστά είναι ένα δημόσιο έργο, που για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα μαρμάρου, που έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στη Μακεδονία. Να σας θυμίσω τα στοιχεία της μοναδικότητας του: Τύμβος ύψους 33μ, και επ᾽ αυτού το βάθρο με το υπερμέγεθες λιοντάρι, συνολικού ύψους 15,84. Οι σφίγγες, οι καρυάτιδες και το υπέροχο ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης, αλλά και τα μαρμάρινα ζωγραφισμένα επιστύλια, τα οποία, αυτή τη στιγμή, συντηρούνται στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης. Επισημαίνεται το πρωτοφανές ύψος του συνόλου της κατασκευής.

6. Επομένως, αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη.

7. Πιθανότατα, πρόκειται για μνημείο αφηρωϊσμένου νεκρού, δηλαδή, θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του. Ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, καθώς μόνον έτσι εξηγείται η κατασκευή αυτού του μοναδικού ταφικού συγκροτήματος.

8. Προκειμένου να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου, μελετώνται συστηματικά τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, τα οποία έχουν ταυτιστεί και αποδοθεί στον περίβολο. Πρόκειται για 500 περίπου μαρμάρινα μέλη, που βρίσκονται στην γύρω περιοχή, εκεί όπου σήμερα είναι τοποθετημένο το λιοντάρι, ενώ καθώς αποσύρθηκαν, προ ολίγων ημερών, τα νερά της λίμνης Κερκίνης, αποκαλύφθηκαν περισσότερα από εκατό μέλη του περιβόλου, όπως γείσα, ορθοστάτες και στέψεις. Είχαν μεταφερθεί, το 1936 από την Ούλεν, η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή του φράγματος της Κερκίνης ( φωτο 5,6).

9. Στο πλαίσιο των αρχαιολογικών ερευνών στον τύμβο έγινε έλεγχος και δειγματοληψία των ιζημάτων, εσωτερικά και εξωτερικά του τάφου, όπως και γεωτρητικός έλεγχος του υπεδάφους του, ώστε να διαπιστωθεί το γεωλογικό υπόβαθρο. Τα ιζήματα αποτελούνται από εναλλαγές άμμου και μάργας, λιμναίας προέλευσης.

10. Για τις επόμενες ημέρες προβλέπεται η ολοκλήρωση του κοσκινίσματος των χωμάτων, η ολοκλήρωση των υποστυλωτικών εργασιών και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης στο μνημείο , αλλά και των ευρημάτων στο εργαστήριο του Μουσείου της Αμφίπολης. Ιδαίτερη έμφαση δίνεται στη συντήρηση των τμημάτων του ελλείποντος μέρους του ψηφιδωτού.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΛΗΜΕΝΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ “ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ” ΑΝΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ !! Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΔΕΙΟ ΘΑΛΑΜΟ !!

11. Στις 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.

12. Στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

13. Γεωφυσικές διασκοπίσεις

1. Η γεωφυσική διασκόπιση θα γίνει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικής, ειδικότερα από το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, το οποίο διευθύνεται από τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα, μετά από πρόταση του πρυτάνεως καθηγητή Περικλή Μήτκα. Σημειώνεται ότι το ΑΠΘ έθεσε στη διάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού όχι μόνον την τεχνογνωσία του αλλά και πόρους του Πανεπιστημίου.

2. Για την διερεύνηση του Τύμβου Καστά θα χρησιμοποιηθεί, κυρίως, η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, στην ανάπτυξη της οποίας έχει συμβάλλει καθοριστικά το συγκεκριμένο εργαστήριο. Η μέθοδος συνίσταται στην ηλεκτρική απεικόνιση του υπεδάφους, παρόμοια με την ιατρική τομογραφία. Εχει δε αποδώσει σε εξερεύνηση άλλων τύμβων- πχ. Απολλωνία, Κιλκίς, Βεργίνα, Αργολιδα κ.α) Αποτελέσματα από την διερεύνηση του τύμβου Καστά σε επόμενη ενημέρωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

15 Σχόλια

 1. Και τα οστά που βρήκαν δεν είναι από κάποιον άνθρωπο της τότε εποχής αλλά από μερικές γαλοπούλες και κότες από το κοτέτσι του μπάρμπα-Μπίλιου και προσπαθούν να μας παραπλανήσουν για να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία.
  Ρε τραβάτε τα βυζιά σας να μεγαλώσουν εκεί πέρα ρε όλοι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΡΕΣ

 2. Πω πω ρε παιδιά έλεος , αυτά δεν γίνονται υπάρχει αρκετός κόσμος εκεί για τέτοιες λαμογιές , είπαμε υπομονή και θα δούμε , δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα έχει αρκετό βάθος ακόμα ο τάφος ,οτι και να βγεί θα είναι για καλό , προφανώς οι πολιτικοί ξεκίνησαν τις ανασκαφές εκεί για δικό τους όφελος αλλά αυτό που πρέπει να κρατήσουμε εμείς είναι οτι θα βγεί κάτι καλό , οτι και αν είναι αυτό……Πάντως προσωπική μου άποψη είναι οτι έχει πολύ χρυσό εκεί .Εδω είμαστε και θα τα ξαναπούμε .

 3. Πως ακριβώς κάνετε ρεπορτάζ εσείς; στείλατε ρεπόρτερ στην Αμφίπολη; πήρατε κάποια συνέντευξη από τους εργαζόμενους εκεί και από τους αρχαιολόγους που είναι υπεύθυνοι της ανασκαφής; το να αναμεταδίδετε σπέκουλα και σχόλια του κάθε πικραμένου, όπως και το να αναδημοσιεύετε θεωρίες συνωμοσίας άλλων blog δεν είναι ρεπορτάζ.

 4. Του πότε να΄ναι ο νεκρός που έριξαν στον τάφο άραγε?
  2.300 χρόνων …πάντως αποκλείεται.
  Άκουγα τα κανάλια στις ειδήσεις τις παρασκευασμένες ότι θα…χρειαστούν και τρία χρόνια μη σου πω… για να ταυτοποιηθεί ο νεκρός…
  Τώρα τι σόϊ ταυτοποίηση θα του κάνουν … οι εγκέφαλοι των κατασκευασμένων ειδήσεων ξέρουν!
  Πάντως ξύλινα φέρετρα… πριν 2.300 χρόνια ΔΕΝ είχαν!
  Άσε που το ξύλο θα είχε γίνει αστρόσκονη…
  Ποιος δόλιος νεκρός παριστάνει…τον ΅ηρωποιημένο θνητό΅ της Αμφίπολης…χωρίς να ερωτηθεί αν το επιθυμούσε μετά θάνατον…
  Θα τρίζουν τα κοκκαλάκια του….

  1. δηλαδή κυβερνητικοί παρα΄γοντες ξεθάψανε κάποιον (π.χ. από το νεκροταφείο Σερρών) και τον φυτέψανε στην Αμφίπολη για να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση; αυτό πιστεύεις Έφη;

 5. συνεπεσε την ιδια μερα, ο νεκρος στις αιγες με το νεκρο στην αμφιπολη…
  μεχρι να γινουν οι εκλογες,
  θα εχουμε ξεπερασει το ροστερ της μπαρτσελονα σε νεκρους

  1. Σιγα μην ειναι κοπελια… Κανας χαβγιτης θα ειναι. Ολο π@π@ριες και ακροδεξιες μουφες γραφει

Leave a Response