Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμβούργου ανακάλυψαν ότι ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει την απόδοση του εγκεφάλου.
«Ακόμη και μια πολύ σύντομη φάση ύπνου μπορεί να έχει επίδραση στη γνωστική αντίληψη», εξήγησε η αναπτυξιακή ψυχολόγος Anika Löwe.
Για την έρευνά τους, οι συγγραφείς και η ομάδα τους ζήτησαν από 90 άτομα που δεν πάσχουν από αχρωματοψία να λύσουν ένα τεστ.
Δεν τους επιτράπηκε να καταναλώσουν καφεΐνη την ημέρα του τεστ και έπρεπε να κοιμηθούν περίπου 30% λιγότερο από το συνηθισμένο την προηγούμενη νύχτα.
Στη συνέχεια, τα 90 άτομα έπρεπε να αναγνωρίσουν σε μια οθόνη την κίνηση της πλειοψηφίας των σημείων και να καθορίσουν την προτιμώμενη κατεύθυνση πατώντας ένα κουμπί.
Κατά τη διάρκεια του τεστ, το χρώμα των σημείων έδινε τελικά μια ένδειξη για το πού κινούνταν τα περισσότερα σημεία. Σύμφωνα με τη μελέτη, πριν από τον μεσημεριανό ύπνο, μόνο λίγα άτομα το αναγνώρισαν.
Τα υπόλοιπα άτομα, μετά το πρώτο τεστ, συνδέθηκαν με ηλεκτρόδια για τη μέτρηση των εγκεφαλικών κυμάτων και στάλθηκαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο για να κοιμηθούν για 20 λεπτά.
Μετά τον ύπνο, οι συμμετέχοντες στην μελέτη επανέλαβαν το τεστ.
«Όσοι κοιμήθηκαν πιο βαθιά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια στιγμή επιφώτισης μετά τον ύπνο», είπε η Löwe.
Σχεδόν το 86% των ατόμων που έφτασαν στον βαθύτερο ύπνο, τον λεγόμενο ύπνο σταδίου 2, είχαν μια ξαφνική… έμπνευση και κατά τη δεύτερη δοκιμή αναγνώρισαν τη σχέση μεταξύ των χρωμάτων και της κατεύθυνσης της πλειοψηφίας των σημείων.
Από εκείνους που αποκοιμήθηκαν, αλλά έφτασαν μόνο στο στάδιο 1 του ύπνου, περίπου το 64% βρήκε τη λύση. Μεταξύ αυτών που δεν κατάφεραν να κοιμηθούν, το 55% είχε μια ξαφνική «επιφοίτηση».
Η μελέτη δείχνει ότι ακόμα και ένας σύντομος ύπνος μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να λύσει πιο δύσκολες εργασίες. Όσοι κοιμούνται το μεσημέρι για περίπου 20 λεπτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μια ξαφνική έμπνευση σε σχέση με όσους δεν κοιμούνται.
Η έρευνα με τα στατιστικά σημαντικά αποτελέσματά της δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο ύπνος είναι καλός για τη μνήμη. Η μελέτη επεκτείνει έτσι τις μέχρι τώρα γνώσεις της έρευνας για τον ύπνο.