e-ΕΦΚΑ: Nέες εξελίξεις για το επίδομα ασθενείας -Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κοινοποίηση:
xc c

Νέες κατηγορίες ασφαλισμένων εντάσσονται στο επίδομα ασθενείας, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ.
Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας επεκτείνεται  και για τους ασφαλισμένους των τέως φορέων ΤΑΞΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ , ΕΤΑΑ-ΤΥΔΑ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΠ, ΕΤΑΑ – ΤΥΔΘ , ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (ΤΑΙΣΥΤ, ΤΣΕΥΠ, ΤΑΤΤΑ) καθώς και για Ευρωπαίους Πολίτες και Πολίτες Τρίτων Χωρών.

Τι ίσχυε έως σήμερα και τι αλλάζει

Ο Φορέας υπενθυμίζει πως σήμερα ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επίδομα ασθενείας οι ασφαλισμένοι του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Με την επέκταση της ηλεκτρονικής αυτής υπηρεσίας καταργείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες του Φορέα και εξαλείφεται η πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία ενώ διεκπεραιώνονται αιτήματα πληρωμών των επιδομάτων γρηγορότερα στους δικαιούχους. Παράλληλα, απελευθερώνονται χιλιάδες ανθρωποώρες και αφαιρείται ένα σημαντικό διοικητικό βάρος για τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

Επίδομα ασθενείας: Πώς υποβάλετε αίτηση
Η  ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής χορήγησης επιδόματος Ασθενείας  (https://www.efka.gov.gr/el/epidoma) είναι διαθέσιμη στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr και στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr), στην ενότητα: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες, κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet.

Ο οδηγός του e-ΕΦΚΑ για το επίδομα ασθενείας -Ερωτήσεις και απαντήσεις
Έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα εξέδωσε πρόσφατα  ο e-ΕΦΚΑ  μέσω της  ιστοσελίδας  του https://www.efka.gov.gr/el/genikes-eroteseis-0

Αναλυτικά:

Τι είναι επίδομα ασθενείας;
Επίδομα ασθενείας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένοι που εργάζονται και οι οποίοι λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας δεν μπορούν να εργασθούν προσωρινά και απουσιάζουν από την εργασία τους για περισσότερες από τρείς μέρες για πρώτη φορά μέσα στο εργασιακό έτος.

Ο αριθμός ημερών της ανικανότητας για εργασία πρέπει να βεβαιωθεί από την πρώτη μέρα κατόπιν αιτιολογημένης γνωμάτευσης γιατρού ειδικότητας της πάθησης και έγκρισης από ελεγκτή ιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Σε περίπτωση νοσηλείας είναι απαραίτητη η προσκόμιση πρωτότυπου εξιτηρίου που θα φέρει στρογγυλή σφραγίδα. Όλες οι βεβαιώσεις ανικανότητας από ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές κλινικές ανεξαρτήτως αριθμού ημερών παραπέμπονται στη Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ).

Οι νοσηλείες σε δημόσια νοσοκομεία χρειάζονται έγκριση από ΑΥΕ μόνο στην περίπτωση που υπερβαίνουν τις τριάντα (30) μέρες.
Ανάλογα με την εργασία/επάγγελμα του ασφαλισμένου διαφέρουν ανά πρώην φορέα ασφάλισης οι προϋποθέσεις χορήγησης και η διαδικασία. Άρα ο ασφαλισμένος είναι χρήσιμο να γνωρίζει το προ ΕΦΚΑ κλάδο ασφάλισής του (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κτλ)
Το επίδομα ασθενείας χορηγείται σε κάθε τέως φορέα μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.

Για πόσο χρονικό διάστημα επιδοτείται η ασθένεια;
Η διάρκεια επιδότησης ποικίλλει ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης μετά τη δήλωση ασθένειας ή μετά τη διάγνωση από γιατρό με ειδικότητας της πάθησης.

Σε πόσο χρόνο πρέπει να υποβάλλω αίτηση για επίδομα ασθενείας;

Συγκεκριμένα, μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. ο θεράπων ιατρός βεβαιώνει την ανικανότητα λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου προς εργασία.
Ο ασφαλισμένος με χρήση κωδικών TAXISNET εντός προθεσμίας οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας θα υποβάλλει τη σχετική αίτηση του στον σύνδεσμο: www.efka.gov.gr/epidoma ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί ο/η ασφαλισμένος/η ή ο εκπρόσωπος, σε περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης αίτησης;
Καταθέτει την αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Αν είναι εκπρόθεσμη η αίτηση θα ενημερωθεί ο άμεσα ενδιαφερόμενος για την απόρριψη του αιτήματός του.
Παράλληλα θα ενημερωθεί για το δικαίωμα της ένστασης και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει.

Θέλω να εισπράξω το επίδομα ασθενείας. θα προσμετρηθούν τα ημερομίσθια από την αναστολή εργασίας;
Ναι, θεωρούνται ημέρες ασφάλισης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στεφανε πηρες χαμπαρι τι αυξησεις εβαλαν οι τραπεζες στις μηνιαιες δοσεις των δανειων/με ειδοποιησεις μεσα στο κατακαλοκαιρο και στα μουλωχτα?για ψαχτο,διοτι με ενα ειδοποιητηριο μου αυξανουν το ενα δανειο κατα 50 ευρω μηνιαιως και το αλλο κατα 40 ευρω.Ποιος τους δινει το δικαιωμα να αυξανουν μονομερως τα ποσα?

Leave a Response