“ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΘΡΥΨΑΛΑ!” EΛΛΑΔΑ, Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ! ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΕΙ!

Κοινοποίηση:
2023-06-07_122356

Ελλάδα, η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς πραγματική οικονομική ανάπτυξη – Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς πραγματική ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ.

Προβλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος, χαμηλότερα από το 2,3% που είναι η επίσημη πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία και 1,9% το 2024, ένα ποσοστό το οποίο είναι αμελητέο εάν συνυπολογίσει κάποιος τον πακτωλό χρημάτων που προσφέρει η ΕΕ στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την πρόβλεψη για πληθωρισμό της τάξεως του 3,9%!

Δηλαδή στην ουσία μιλάμε για… υποανάπτυξη που ξεπερνάει κατά πολύ το -1% και κάποιος θα διερωτηθεί ευλόγως «εάν δεν υπήρχε το Ταμείο Ανάκαμψης τι θα γινόταν»;

Η ελληνική οικονομία θα ήταν κυριολεκτικά «σκόνη και θρύψαλα».

Έτσι λοιπόν η… «ανάπτυξη» για το 2023 θα προέλθει κυρίως από τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% καθώς αυξάνεται ο ρυθμός υλοποίησης τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,7% από 8% το 2022 λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών που προκαλεί ο πληθωρισμός.

Αυτό από μόνο του δείχνει την… ανάπτυξη που θα δει η ελληνική κοινωνία.

Εντύπωση προκαλεί η πρόβλεψη του Οργανισμού για μείωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών φέτος κατά 0,2% έναντι αύξησης 4,5% πέρυσι και αύξηση των εισαγωγών κατά 6,7% έναντι 10,2% πέρυσι, με αποτέλεσμα η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ να είναι αρνητική.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει απαίτηση από την χώρα να παρουσιάζει πλεονάσματα τάξης άνω του… 2% τα επόμενα χρόνια.

Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας η Αθήνα εμφανίζεται να έχει προεξοφλήσει το μέγεθος της προσαρμογής αναθεωρώντας τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 1,1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης στον προϋπολογισμό για 0,7% του ΑΕΠ.

Για τα επόμενα έτη ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026, με τη λιτότητα το τελευταίο έτος να ξεπερνά σε ύψος τα 6 δισ. ευρώ.

Λέμε λιτότητα διότι αυτό είναι το άλλο όνομα για τα πλεονάσματα.

Τα νέα πλεονάσματα αλλά και οι οροφές στις πρωτογενείς δαπάνες που μπαίνουν στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας καθιστούν δύσκολο το πρόγραμμα παροχών της νέας κυβέρνησης, καθώς μόνο με ανατροπές μέτρων και με αλλαγές στο μείγμα των φόρων θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ανάκαμψη των εξαγωγών κατά 4,2% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024, η οποία σε συνδυασμό με τη μικρότερη αύξηση των εισαγωγών κατά 3,4% θα οδηγήσει σε μικρή θετική συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ.

Το 2024, η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να συνεχίσει τη χαμηλή πτήση της (αύξηση 1,6%) και η αύξηση των επενδύσεων να επιβραδυνθεί στο 4,4%, με λίγα λόγια η ελληνική κοινωνία θα ζήσει ξανά εποχές μνημονίων.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, ενώ η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε το 2023 λόγω περιορισμών στην παραγωγική δυναμικότητα. Για την ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί από 12,4% πέρυσι στο 11,2% φέτος και περαιτέρω στο 10,4% το 2024.

Για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό (με βάση τον δείκτη τιμών της Eurostat), ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι μειώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Απρίλιο ανερχόταν στο 4,5% αλλά έχει αποκτήσει ευρύτερη βάση, με τον δομικό πληθωρισμό να έχει φθάσει το 6,1% τον ίδιο μήνα.

Προβλέπει ότι θα μειωθεί από το 9,3% πέρυσι στο 3,9% φέτος και περαιτέρω στο 3,2% το 2024, αλλά για τον δομικό πληθωρισμό – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 4,6% πέρυσι στο 5,5% το 2023 για να μειωθεί στο 3,3% το 2024.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός από μόνος του είναι… υποανάπτυξη καθώς ξεπερνάει κατά πολύ τα όποια ποσοστά ανάπτυξης προβλέπει η έκθεση.

Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει επιταχυνθεί και τον Απρίλιο ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,4% μετά από αυξήσεις περίπου 10% στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

 1. Πώς δεν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχει σε ξένα συμφέροντα μιας και η Ελλάδα ανήκει σε αυτούς, δεν υπάρχει πολιτικός που να μην βοήθησε σε αυτό και στο ξεπούλημα της χώρας

 2. Επιτελικο Κρατος
  Οι 10 εκατομμυρια Πολιτες στην Ελλαδα, βγαινουν απο την μια πλατφορμα και μπαινουν στην αλλη, που σημαινει οτι δεν ενοχλουνται οι υπαλληλοι του Δημοσιου.
  Με λιγα λογια, οι Πολιτες αυτοεξυπηρετουνται, μεσω Internet.
  Κι ομως οι φορολογουμενοι Πολιτες πληρωνουν 600.000 Δημοσιους υπαλληλους, οι οποιοι δεν απαντουν ουτε τα τηλεφωνα.
  Οποιος περιμενε κατι καλυτερο, ειναι βλακας.

 3. Πουτ@ν@ς γιέ…ψεύτη κλέφτη πισωγλεντη !!!
  Δώστε ξανά στη πουστρ@ 41%…ρε 41% εγχώριοι και εξωχωριοι κ@ρ@μ@λ@κες …που να μείνετε στη κάλπη και να έρθει το γ@μωΕΚΑΒ σας το τριμπουρδελο μετά από 10 μέρες…κ@ργιολι@ !!!

 4. Λογικό δεν είναι; Αφού η χώρα είναι μόνο δημοσιοϋπαλληλίκι, συντάξεις, επιδοτήσεις, έσπα, μκο, κλειστά επαγγέλματα, ενοικιατζήδες, λάθρο, airbnb, ρουσφέτια, φοροδιαφυγή, μίζες, δημόσια έργα με full κλέψιμο, κολλητούς, χαρτούρα για το παραμικρό, βεβαιώσεις, σφραγίδες, φραπέδες, παραλία, ταβέρνες, βίζιτες, κάγκουρες και ίνσταγκραμ. Πως θα έρθει η ανάπτυξη λοιπόν; Αυτοί είμαστε.

 5. Ναι ηλίθιοι ψηφιστε τον
  Επιβραβεύετε τον για τα καλά που είδατε από την διακυβέρνηση του
  Ναι νούμερα ναι

 6. Εσεις μην ανησυχειτε!!!!!! Τετοιες ειδησεις δεν επιτρεπεται να χαλασουν τα μπανια του λαου…….ολα δουλεύουν για εσας χωρις εσας!!!!! Να δωσετε δυνατη αυτοδυναμια στον αρχηγο του προτεκτορατου σας κ απο οικογενειακη του υποθεση θα γινετε προσωπικη του……ειστε ολοι μαζι πατημενα κουτσουλακια…… ετοιμα για φτυαρισμο……

 7. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που καλείς το Εκάβ κσι έρχεται μετά από ώρες! Και αντί να ασχολούνται όλες οι κυβερνήσεις με αυτό, ασχολούνταν με το να εμβολιάσουν όλους τους υγιείς μην κόλλαγαν τον κοροιδοιό! Και λέγανε οι ειδικοί στη μίζα ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες! Ρε τι μίζες πέσανε! Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που 4 Αιγύπτιοι πάνε να βιάσουν μία 17χρονη σε παραλία και τα τουρκοκάναλα ασχολούνται με το ότι κάποιος Έλληνας είπε κάτι κατά κάποιου γκέι! Που ακόμα και να έγινε, δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν την απόπειρα βιασμού γιατί οι δράστες ήταν Αιγύπτιοι! Και μετά παραξενεύεστε που είμαστε με τον Ηλία και θα είμαστε μέχρι να έρθει στην εξουσία! Γιατί και ο Χίτλερ και ο Στάλιν πέσανε ανθέλληνες! Και θα έρθει η ώρα που θα τιμωρηθούν αυτοί που παράνομα απέκλεισαν τον Ηλία, δεν αργεί η ώρα!

 8. ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΟΥΛΗ ΔΑΓΚΩΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΟΠΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΕΛΕΝΓΧΟΜΕΝΟ…….ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΚΟΥΛΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Comments are closed.