Διπλωματικές συνομιλίες στη Ρώμη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Κοινοποίηση:
iran-ameriki

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν ανακοίνωσε ότι ο επόμενος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί την Παρασκευή στη Ρώμη.

 

Ο Μπαντρ αλ-Μπουσάιντι, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαΐου.

Η σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης είναι τεταμένη εδώ και τέσσερις δεκαετίες, με τις δύο χώρες να έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα. Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου υπό τη διαμεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν εστιάζουν στο κρίσιμο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχίες διεθνώς.

Οι συνομιλίες αυτές αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να βρουν μια κοινή βάση για την επίλυση των διαφορών τους. Η συμμετοχή του Ομάν ως διαμεσολαβητή υποδηλώνει την επιθυμία για έναν πιο ήρεμο διάλογο και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

 

Οι διαπραγματεύσεις αυτές αποσκοπούν στη σύναψη νέας συμφωνίας που θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει ατομικά όπλα έναντι μιας άρσης των κυρώσεων που παραλύουν την οικονομία του.

Το Ιράν διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτική φιλοδοξία όσον αφορά τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

Την Τρίτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών.

«Δεν θεωρούμε ότι (οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις) θα καταλήξουν σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι η άρνηση στο δικαίωμα του Ιράν να εμπλουτίσει ουράνιο είναι «μεγάλο λάθος».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι ελπίζει πως «θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Ιράν», κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία στην Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε οποιονδήποτε εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν.

Η Τεχεράνη, η οποία υπεραμύνεται του δικαιώματος στην πυρηνική ενέργεια για πολιτική χρήση, θεωρεί το αίτημα αυτό κόκκινη γραμμή, σε αντίθεση με τις διατάξεις της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (NPT) την οποία έχει υπογράψει το Ιράν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response