Δασμοί: Η προθεσμία του Τραμπ λήγει και η ΕΕ είναι σε… αναμμένα κάρβουνα – Αγωνιούν βιομηχανίες και διεθνή χρηματιστήρια

Κοινοποίηση:
trump-dasmoi-tariffs

Μία πάρα πολύ κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που ξεκινά αύριο για την ΕΕ, καθώς μένουν μόλις δύο ημέρες για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να αποτραπεί ο δασμός ύψους 50% που ο Τραμπ έχει δώσει προθεσμία να παγώσει ως τις 9 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, την Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις – που συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο – επικεντρώνονται σε 15 έως 18 συμφωνίες με σημαντικούς εταίρους, ενώ ο Τραμπ προειδοποίησε για δασμούς έως και 70% σε άλλες χώρες.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιους έχει καταλήξει σε συμφωνία. Κι αυτή η αβεβαιότητα υπάρχει μια έντονα ανησυχία πως θα προκαλέσει μία νέα μεγάλη βουτιά στα χρηματιστήρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει αβέβαιη για το πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ το μπλοκ, απειλώντας εμπορικές συναλλαγές αξίας 1,6 τρισ. ευρώ.

«Μεταξύ των κρατών-μελών, το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρέπει να επιδιώξουμε μια συμφωνία με κάθε κόστος για να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο ή να δείξουμε πυγμή αν η συμφωνία δεν είναι αρκετά καλή», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στον Guardian.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, έχει δηλώσει πως επιθυμεί μια ταχεία συμφωνία τύπου Ηνωμένου Βασιλείου για να αποτραπεί ένας πλήρους κλίμακας εμπορικός πόλεμος, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προτιμά να κρατήσει στάση αναμονής.

Οι διαφορές στην προσέγγιση μεταξύ των «27» πάνω σε αυτό το ζήτημα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό και στον Τραμπ, ο οποίος αποκάλεσε την ΕΕ «χειρότερη και από την Κίνα».

Οι συνομιλίες του Μαρός Σέφτσοβιτς με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μπέσεντ, δεν κύλησε όπως θα περίμενε η ΕΕ.

Το πρόβλημα είναι και για τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ενός εμπορικού πολέμου με δεκάδες χώρες, καθώς η περίοδος των 90 ημερών λήγει την Τετάρτη και έχουν υπογραφεί μόλις δύο συμφωνίες – με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βιετνάμ.

Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να πετύχει κάτι περισσότερο από μια πολιτική συμφωνία-πλαίσιο για παράταση των συνομιλιών, ενώ θα παραμένουν σε ισχύ οι βασικοί δασμοί 10% και άλλες επιβαρύνσεις σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι βιομηχανίες όσο πλησιάζει η 9η Ιουλίου είναι στα… κάγκελα και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, βλέποντας ως πιο «βατό» σενάριο την αποδοχή του δασμού 10% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, από 2% που ήταν πέρυσι. Αυτό θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο στη παρούσα φάση.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει η Ευρώπη καθώς διπλωμάτες απέρριψαν τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο ως αδύναμη και νομικά αμφίβολη και θεωρούν πιο λογικό να πάνε σε αντίμετρα κατά των δασμών του Τραμπ, με το ρίσκο όμως ότι μπορεί να χάσουν περισσότερα απ ότι με μια απλή συμφωνία με την Ουάσιγκτον.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response