Ένα από τα κύρια ερωτήματα που απασχολούν όσους σκέφτονται να ασφαλιστούν είναι το κόστος της ασφάλισης, ιδιαίτερα όταν αφορά συμβόλαια υγείας ή ζωής, τα οποία ενδέχεται να απαιτούν σημαντικά ετήσια ποσά.
Πολλοί συνδυάζουν την απόφασή τους με την οικονομική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται. Συχνά, προσπαθούν να μειώσουν το ετήσιο κόστος του ασφαλίστρου, περιορίζοντας τις καλύψεις και τις παροχές, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την «αδυναμία» του συμβολαίου τους.
Είναι σωστό να αξιολογούμε την αξία ενός ασφαλιστικού συμβολαίου αποκλειστικά βάσει του κόστους του; Όλα ξεκινούν από τη σωστή προετοιμασία. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος να σκεφτεί πόσο μπορεί να δαπανήσει ετησίως για να καλύψει την υγεία ή τη ζωή του, καθώς και την περιουσία ή το επαγγελμά του. Ιδιαίτερη σημασία έχει να έχει πάρει μια ώριμη απόφαση για την ασφάλιση, κατανοώντας ότι αυτή δεν είναι απλώς μια παροδική επιλογή αλλά μια μακροχρόνια επένδυση.
Κατά συνέπεια, η ασφάλιση θα πρέπει να θεωρείται ως αναγκαίο έξοδο και όχι ως απλή δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενταχθεί στα σταθερά έξοδα του προϋπολογισμού, καθώς διασφαλίζει τον εαυτό του και την οικογένειά του απέναντι σε πιθανούς κινδύνους. Αν κάποιος βλέπει την ασφάλισή του ως οικονομικό βάρος, είναι πιθανό να τη διακόψει μετά από ένα ή δύο χρόνια, κάτι που παρατηρείται συχνά.
Πώς μπορεί κάποιος να αποφύγει αυτή την εξέλιξη;
Πρέπει να έχει ενσωματώσει τη ασφάλιση στις ετήσιες υποχρεώσεις του. Αρχικά, θα πρέπει να καθορίσει τις ανάγκες του και να αποφασίσει τι είναι σημαντικό να ασφαλιστεί: Η υγεία, η περιουσία, τα ενυπόθηκα δάνεια, η επαγγελματική δραστηριότητα και άλλα στοιχεία. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εξετάσει τα ετήσια έσοδά του και να υπολογίσει πόσα μπορεί να διαθέσει για τα απαραίτητα ασφαλιστικά συμβόλαια. Ο προγραμματισμός και η εκτίμηση των οικονομικών δυνατοτήτων είναι καθοριστικά για τη διατήρηση του ασφαλιστικού προγράμματος μακροχρόνια.
Πριν προχωρήσει κάποιος σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, είναι σημαντικό να σκεφτεί το ετήσιο εισόδημά του και τις προοπτικές του. Πρέπει να αναλογιστεί: Υπάρχει κίνδυνος απώλειας του εισοδήματος; Ποιους συντηρεί αυτό το εισόδημα (παιδιά, σύζυγο, δανειακές υποχρεώσεις); Ποιες είναι οι οικονομικές δυνατότητες σε περίπτωση ασθένειας; Αυτές οι πληροφορίες, σε συνεργασία με έναν ασφαλιστή, μπορούν να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη να καθορίσει τις προτεραιότητές του στην ασφάλιση, καθιστώντας την επένδυση και όχι ένα οικονομικό βάρος. Εάν η ασφάλιση δεν προσεγγιστεί με αυτόν τον ορθολογικό τρόπο και θεωρείται «απειλή» λόγω κόστους, τότε υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθεί στην πρώτη οικονομική δυσχέρεια.