Ο καθηγητής ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Tim Coulson, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον μύθο: Θεωρεί ότι η ύπαρξη της Νέσσι είναι «βιολογικά αδύνατη», επισημαίνοντας την απουσία αποδείξεων.
«Στην περίπτωση του τέρατος του Λοχ Νες, οι άνθρωποι είτε βλέπουν επιπλέοντα κομμάτια είτε πουλί, για παράδειγμα έναν κορμοράνο με μακρύ λαιμό που κάθεται στο νερό.
Μπορεί να σας φαίνεται απίθανο, αλλά πάντα εκπλήσσομαι με το πόσο κακώς οι άνθρωποι εκτιμούν το μέγεθος, ειδικά όταν ελπίζουν να δουν συγκεκριμένο ζώο», τόνισε στις σελίδες του MailOnline.
Κατά τη διάρκεια όλων των ερευνών, δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου πλάσματος στο Λοχ Νες. Κανένα δείγμα δεν έχει πιαστεί σε αλιευτικά δίκτυα.
Οι σύγχρονες τεχνολογίες δεν ανέδειξαν τίποτα πειστικό.
Στο άρθρο του για το The European (έκδοση στην οποία είναι επιστημονικός συνεργάτης), ο Coulson αναπτύσσει τα επιχειρήματά του υπέρ της ανυπαρξίας της Νέσσι και επικρίνει επίσης τον «Bigfoot» και τον «Γιέτι», δύο άλλα πλάσματα, η ύπαρξη των οποίων επίσης δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.
«Εάν λάβουμε υπόψη και τους βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες που καθορίζουν την υποτιθέμενη ύπαρξη και τη μακροχρόνια επιβίωση αυτών των ειδών, η πιθανότητα μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να απορριφθεί με σιγουριά ως καθαρή φαντασία», καταλήγει ο ζωολόγος.
Το πρόβλημα με τη θέση του καθηγητή Coulson είναι ότι περιορίζει το εύρος των πιθανοτήτων που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις υποτιθέμενες παρατηρήσεις αλληλεπιδράσεων με παράξενα πλάσματα.
Εάν ψάξουμε στο Google για «χιονάνθρωπο», θα ανακαλύψουμε ότι πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι αυτός και άλλα είναι πλάσματα από εναλλακτικές διαστάσεις ή πραγματικότητες.
Γι’ αυτό τα πλάσματα όπως η Νέσσι μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πραγματικά, αλλά σε άλλες περιπτώσεις εντελώς μη ρεαλιστικά.
Τα τελετουργικά του Aleister Crowley
Ο μύθος του τέρατος του Λοχ Νες συναντά την ιστορία του διάσημου αποκρυφιστή, που αποκάλεσε τον εαυτό του «τον πιο διεφθαρμένο άνθρωπο στον κόσμο», Aleister Crowley, ο οποίος ζούσε στο Boleskin House στις όχθες της λίμνης Λοχ Νες.
Τα τελετουργικά του, που στόχευαν στην κλήση πλασμάτων από άλλους κόσμους, έγιναν ακόμα ένα στοιχείο που ενίσχυσε τον μύθο.
Οι επιστήμονες, όπως ο Crowley, πιθανότατα θα απορρίψουν την πιθανότητα παραφυσικών ή εξωτικών εξηγήσεων για την ύπαρξη του Λοχ Νες τέρατος ως ανούσιων.
Ωστόσο, η άρνηση μιας τέτοιας πιθανότητας, επειδή δεν συμφωνεί με την τρέχουσα επιστημονική παράδοση ή τις γενικά αποδεκτές αντιλήψεις για την πραγματικότητα, θέτει περιορισμούς στη φαντασία, οι οποίοι μπορεί να είναι τεχνητοί.
Τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας
Αν και τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν την αδυναμία ύπαρξης της Νέσσι, για πολλούς ανθρώπους αυτός ο μύθος παραμένει σύμβολο των μυστηρίων του κόσμου.
Ίσως να αναζητούμε αποδείξεις όχι μόνο για να βρούμε το πλάσμα, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι μύθοι διαμορφώνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα.
Όπως είπε ο Σέρλοκ Χολμς, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του δημιουργού του, Σερ Arthur Conan Doyle, «αν απορρίψουμε το αδύνατο, τότε ό,τι μένει, όσο απίθανο και αν είναι, πρέπει να είναι αλήθεια».
Εφαρμόζοντας αυτόν τον κανόνα στη ζωή του, ο συγγραφέας τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νεράιδες είναι πραγματικές (βάσει μαρτυριών και προσωπικής εμπειρίας) και αφιέρωσε δεκαετίες στην αναζήτηση αποδείξεων για την ύπαρξή τους.