Με ανώνυμες δηλώσεις τους σε πρακτορεία ειδήσεων, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ισραηλινών ζητούν από τις ΗΠΑ να εντατικοποιήσουν τους βομβαρδισμούς τους κατά των Χούθι. Παράλληλα, καλούν κι άλλες χώρες να λάβουν μέτρα κατά των ένοπλων ανδρών της Υεμένης.
Οι Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Υεμένης, κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τις ΗΠΑ τον Μάιο και στη συνέχεια σταμάτησαν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία για περίπου δύο μήνες.
Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, επιτέθηκαν και βύθισαν δύο πλοία , σκοτώνοντας αρκετά άτομα.
Το Ισραήλ δήλωσε στις ΗΠΑ ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία «δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν αποκλειστικά ισραηλινό πρόβλημα», όπως ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.
«Η Ιερουσαλήμ ζήτησε πιο έντονες συνδυασμένες επιθέσεις εναντίον στόχων του καθεστώτος Χούθι, όχι μόνο επιθέσεις με μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής αεροπορίας.
Αλλά και την ανανέωση των αμερικανικών επιθέσεων και σχηματισμό συνασπισμού που θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες, καθώς το πρόβλημα είναι πλέον διακρατικό», δήλωσε στο πρακτορείο μια πηγή από το στρατιωτικό επιτελείο των IDF που γνωρίζει το θέμα.
Παράλληλα, ένας ανώνυμος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι το αίτημα του Ισραήλ για εμπλοκή των ΗΠΑ ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη επιθετικότητα των Χούθι, λέγοντας: «Χρειάζεται ένας ευρύς συνασπισμός για να ενημερώσει το καθεστώς των Χούθι ότι βρίσκεται σε κίνδυνο».
Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά από αντίποινα, με τελευταίο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (10/07), όταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν το λιμάνι στη Χοντάιντα και άλλα λιμάνια.