Ο θρησκευτικός ηγέτης της Δρουζικής κοινότητας στη Συρία εξέφρασε σήμερα την έντονη καταδίκη του για μια «εκστρατεία γενοκτονίας» που στοχεύει την κοινότητά του.
Ο σεΐχης Χικμέτ Αλ-Χίτζρι κατηγόρησε την κυβέρνηση του μεταβατικού προεδρού Άχμαντ αλ Σάρα για την αποτυχία της να προστατεύσει τους πολίτες, καθώς οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις έχουν προκαλέσει πάνω από 100 θανάτους τις τελευταίες δύο ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι συγκρούσεις αυτές, που λαμβάνουν χώρα κοντά και νότια της Δαμασκού, περιλαμβάνουν μάχες μεταξύ Δρούζων μαχητών και ένοπλων ομάδων που συνδέονται με σουνίτες ισλαμιστές. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία, σχεδόν πέντε μήνες μετά την πτώση του καθεστώτος του προεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Στην ανακοίνωσή του, ο Αλ-Χίτζρι χαρακτήρισε τις επιθέσεις ως «αδικαιολόγητη εκστρατεία γενοκτονίας» που πλήττει «αμάχους μέσα στα σπίτια τους». Ζήτησε επίσης άμεση παρέμβαση από διεθνείς δυνάμεις για να σταματήσει αυτή η βία και να προστατευτούν οι πολίτες της κοινότητας.
«Δεν εμπιστευόμαστε πλέον μια οντότητα που ισχυρίζεται ότι είναι κυβέρνηση (…) Μια κυβέρνηση δεν σκοτώνει τον λαό της χρησιμοποιώντας τις δικές της εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές και στη συνέχεια, μετά τις σφαγές, ισχυρίζεται ότι αυτές είναι ανεξέλεγκτες ομάδες», είπε προσθέτοντας «Μια κυβέρνηση προστατεύει τον λαό της».
Αντιδρώντας, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ Σαϊμπάνι με ανάρτηση στο Χ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε έκκληση για ξένη επέμβαση, με οποιοδήποτε πρόσχημα ή σύνθημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και σε περαιτέρω διαιρέσεις».
Οι μάχες στις κοινότητες Τζαραμάνα και τη Σαχνάγια, όπου ζουν Χριστιανοί και Δρούζοι, καθώς και στη Σουέιντα, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Δρούζοι, έχουν ξυπνήσει το φάντασμα των σφαγών που άφησαν περισσότερους από 1.700 νεκρούς στις αρχές Μαρτίου, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μέλη της αλαουιτικής μειονότητας, από την οποία προέρχεται ο πρώην πρόεδρος Ασαντ. Η βία πυροδοτήθηκε από επιθέσεις ομάδων προσκείμενες στο πρώην καθεστώς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Από την πλευρά του Ισραήλ θεωρεί πως οι σουνίτες ισλαμιστές, στην εξουσία στη Δαμασκό, αποτελούν απειλή που αυξάνεται στα σύνορά του και έχει δηλώσει πως θα υπερασπισθεί τους Δρούζους της Συρίας, μια μειονότητα η πίστη της οποίας αποτελεί παρακλάδι του ισλάμ και η οποία έχει μέλη στη Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σάαρ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα «να προστατεύσει τις μειονότητες στη Συρία – ιδίως τους Δρούζους – από το καθεστώς και τις τρομοκρατικές συμμορίες του».
Κλείσιμο
Το Ισραήλ πραγματοποιεί πολυάριθμες επιδρομές ισχυριζόμενο ότι πλήττει στόχους της συριακής κυβέρνησης.
Στον γειτονικό Λίβανο, ο ηγέτης των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τους Δρούζους στη Συρία. «Το Ισραήλ συνεχίζει να επιδιώκει το μακροχρόνιο σχέδιό του (…) να διαιρέσει την περιοχή σε θρησκευτικές οντότητες και να σπείρει το χάος», δήλωσε στα τέλη Μαρτίου.