Σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό και ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε δημόσια τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα ξένων εταιρειών και να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή. Το μήνυμα αυτό ήρθε μετά την επιβολή επιπλέον δασμών 50% από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε ινδικά προϊόντα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή, ο Μόντι προώθησε το δόγμα της «Swadeshi» – δηλαδή της χρήσης προϊόντων που κατασκευάζονται στην Ινδία – ως απάντηση στις «εξωτερικές πιέσεις» και ως βήμα προς μια περισσότερο αυτάρκη οικονομία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική του για μια «Ατμα Νιρμπχάρ Μπάρατ» (αυτάρκη Ινδία), που έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Η προτροπή του Μόντι βρήκε απήχηση σε μερίδα υποστηρικτών του, που ήδη ξεκινούν καμπάνιες για μποϊκοτάζ ξένων κολοσσών όπως η Apple, η McDonald’s και η Pepsi – εταιρείες που έχουν βαθιά εμπορική διείσδυση στην ινδική αγορά, ιδιαίτερα στους νέους.
Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί, με τους αναλυτές να προειδοποιούν για τις συνέπειες στον τομέα των επενδύσεων και των διεθνών συνεργασιών. Πάντως, η ινδική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα αγαθά, παρουσιάζοντας τη στροφή αυτή ως εθνικό καθήκον.