Σύμφωνα με ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μια ποσότητα περίπου δύο χουφτών αμυγδάλων καθημερινά μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας των ατόμων που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο. Ειδικότερα, η κατανάλωση σχεδόν 45 αμυγδάλων ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει σημαντικούς δείκτες υγείας, όπως η καρδιομεταβολική και η εντερική υγεία.
Η εν λόγω έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σχεδόν το 40% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για μια κατάσταση που περιλαμβάνει διάφορες παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, το μεταβολικό σύνδρομο έχει πρόσφατα συνδεθεί με γνωστικές δυσλειτουργίες και άνοια.
Για να χαρακτηριστεί κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο, θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τρία από τα παρακάτω κριτήρια: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλή «καλή» χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο και διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αυτή την πάθηση. Η κακή διατροφή και η αδράνεια συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, ενώ η υγεία του εντέρου και η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο», δήλωσε η Δρ. Emily Ho, διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling, που ανήκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο και διεξήγαγε τη μελέτη.
Αμύγδαλα ή κράκερ;
Η Δρ. Ho και η Δρ. Laura Beaver, επιστημονική συνεργάτιδα στο Oregon State College of Health, σχεδίασαν μια κλινική δοκιμή 12 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν δύο ομάδες ατόμων ηλικίας 35-60 ετών με μεταβολικό σύνδρομο. Η μία ομάδα έτρωγε αμύγδαλα αξίας 320 θερμίδων κάθε μέρα. Η άλλη κατανάλωνε κράκερς με την ίδια θερμιδική αξία, αλλά χωρίς πολλά από τα υγιεινά λίπη, τις πρωτεΐνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα.
Στις 4 και 12 εβδομάδες από το σημείο έναρξης, τα δείγματα αίματος όσων έτρωγαν αμύγδαλα έδειξαν, όπως αναμενόταν, σημαντική αύξηση της βιταμίνης Ε, μιας αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους ένωσης που βρίσκεται στα αμύγδαλα. Μόλις 28 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχει το 50% της ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης Ε – η υψηλότερη ποσότητα που βρέθηκε σε μία μερίδα οποιουδήποτε ξηρού καρπού. Η βιταμίνη Ε είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων, νεύρων και μυών, ενώ μπορεί να μειώσει και την πήξη του αίματος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης αλλαγές σε άλλους σημαντικούς βιοδείκτες υγείας μεταξύ των ατόμων της ομάδας που κατανάλωνε τα αμύγδαλα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης (που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη) και της περιφέρειας της μέσης. Το σνακ αμυγδάλου φάνηκε επίσης να βοηθά στον περιορισμό της φλεγμονής του εντέρου, δείκτης εντερικής υγείας.
Τα πολύτιμα συστατικά
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα αμύγδαλα θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου», δήλωσε η Δρ. Beaver. «Εκτός από τη βιταμίνη Ε, τα αμύγδαλα έχουν πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, βιοτίνη, χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο. Η πλήρης αξιολόγηση του διατροφικού αντίκτυπου των αμυγδάλων βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης που είδαμε υποδηλώνουν ότι συνέβη μια μεταβολική αλλαγή σε άτομα που κατανάλωναν καθημερινά αμύγδαλα» συμπλήρωσε.
«Αν δεν υπάρχει ανησυχία για αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, είναι εύκολο να συστήσουμε μια ή δύο χούφτες αμύγδαλα ως υγιεινό σνακ, ειδικά για άτομα που ανησυχούν για τον κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών», κατέληξε η Δρ. Ho.
Ξέρετε πόσο κάνει το κιλό;