Βασικά μέλη του ΟΠΕΚ+ εξετάζουν την πιθανότητα αύξησης της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 400.000 βαρέλια ημερησίως για τον Ιούνιο, ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Πετρελαίου που θα καθορίσει την πολιτική παραγωγής για τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εκπροσώπους, η ομάδα που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έχει προκαλέσει έκπληξη στους traders της αγοράς πετρελαίου με την απόφαση να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάιο. Αυτή η κίνηση φαίνεται να στοχεύει στην πειθαρχία των μελών που υπερπαράγουν. Οι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι υπάρχει σκέψη να επαναληφθεί αυτή η στρατηγική και τον επόμενο μήνα, ζητώντας ωστόσο ανωνυμία λόγω της εμπιστευτικότητας των συνομιλιών.
Μία τέτοια κίνηση θα ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των traders αργού. Παρά την πτώση των τιμών, οι οποίες έπεσαν σε χαμηλό τετραετίας κάτω από τα 60 δολάρια / βαρέλι τον περασμένο μήνα, κάποιες χώρες εντός του συνασπισμού του ΟΠΕΚ+, όπως το Καζακστάν, έχουν καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια να διορθώσουν τους τρόπους τους.
Η κίνηση πιθανότατα θα χαιρετιστεί και από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τον ΟΠΕΚ+ να μειώσει το κόστος των καυσίμων και μάλιστα σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μέση Ανατολή αυτόν τον μήνα. Ο Τραμπ γιόρτασε την πτώση των τιμών της βενζίνης σε μία ανάρτηση στο Truth Social.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent διεύρυναν τις απώλειές τους μετά την ανακοίνωση των συνομιλιών, υποχωρώντας κατά 1,7% στα 61,12 δολάρια σήμερα το απόγευμα στο Λονδίνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα συμβόλαια του West Texas Intermediate έπεσαν για λίγο κάτω από τα 58 δολάρια.
Μόλις πριν από λίγες ώρες, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να επισπεύσει την τηλεδιάσκεψη για τον καθορισμό της πολιτικής του, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση για την παραγωγή του Ιουνίου και ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Aμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, είναι γνωστός για τις εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Τις τελευταίες ημέρες, το Ριάντ είχε σηματοδοτήσει στα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι έχει την ικανότητα να αντέξει μία παρατεταμένη ύφεση της αγοράς, «πυροδοτώντας» εικασίες για τις ενδεχόμενες αποκαλύψεις του.
Το βασίλειο έχει ήδη αναγκαστεί να μειώσει τις επενδύσεις σε έργα που βρίσκονται στην «καρδιά» των σχεδίων του πρίγκιπα – διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για οικονομικό μετασχηματισμό, όπως η φουτουριστική πόλη Neom.
Οι προοπτικές για τις χώρες της Μέσης Ανατολής υποβαθμίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εκτιμά ότι το Ριάντ χρειάζεται τιμές πετρελαίου άνω των 90 δολαρίων για να καλύψει τις κρατικές δαπάνες.