Aυτές είναι οι πέντε τροφές που λέγεται ότι είναι ιδανικές για ανάρρωση από ασθένειες ή επεμβάσεις

Κοινοποίηση:
02

Είτε αναρρώνεις από κάποια ίωση είτε χειρουργική επέμβαση, τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνεις μπορούν είτε να βοηθήσουν είτε να εμποδίσουν την ανάρρωσή σου.
Πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των υγιεινών λιπών και των πηγών πρωτεϊνών, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, προάγουν την επούλωση και παρέχουν το απαραίτητο καύσιμο για να αναρρώσεις.
Εδώ είναι 5 θεραπευτικές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αναρρώσει

Φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι, η ρόκα και το ελαιοκάρυδο είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τη φλεγμονή, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και βελτιώνουν την επούλωση των πληγών, καθιστώντας τα την τέλεια επιλογή για την προώθηση της ανάρρωσης.

Τα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και προβιταμίνη Α, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενική υγεία. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και ανοσο-υποστηρικτικές ιδιότητες
Επιπλέον, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, καθιστώντας τα φυλλώδη πράσινα μια καλή επιλογή κατά την ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση.

Αυγά

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, το σώμα σου χρειάζεται σημαντικά περισσότερη πρωτεΐνη από την τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια δόση που είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό.
Η American Society for Enhanced Recovery συνιστά 1,5-2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους μετά από χειρουργική επέμβαση. Αυτό ισούται με 105-135 γραμμάρια για ένα άτομο 68 κιλών.

Τα αυγά δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή υψηλής απορροφήσιμης πρωτεΐνης, παρέχοντας 6 γραμμάρια ανά ένα μεγάλο αυγό (50 γραμμαρίων), αλλά και θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού και την επούλωση των πληγών.
Σολομός

Ο σολομός είναι γεμάτος με πρωτεΐνη, βιταμίνες Β, σελήνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ω-3 λιπαρά.

Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά του μπορούν να προωθήσουν την επούλωση των πληγών, να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση και να μειώσουν τη φλεγμονή όταν λαμβάνονται σε μορφή συμπληρώματος.
Αν και η κατανάλωση σολομού είναι πιθανότατα ασφαλής, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου πριν πάρεις συμπληρώματα ιχθυελαίου πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, αλλά ορισμένοι χειρουργοί είναι ενάντια στο ιχθυέλαιο ούτως ή άλλως.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως τα αμύγδαλα, τα πεκάν, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κάνναβης είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τροφοδοτήσεις το σώμα σου κατά τη διαδικασία ανάρρωσης. Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν φυτική πρωτεΐνη, υγιή λίπη και βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη θεραπεία.

Για παράδειγμα, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μια καλή πηγή ψευδαργύρου, βιταμίνης Ε, μαγγανίου και μαγνησίου. Η βιταμίνη Ε δρα ως αντιοξειδωτικό στο σώμα σου, προστατεύοντας το από την κυτταρική βλάβη. Είναι επίσης σημαντική για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Πουλερικά

Συγκεκριμένα τα αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση πληγών και στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πουλερικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, περιέχουν γλουταμίνη και αργινίνη, δύο αμινοξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρρωση και την επούλωση.

Η γλουταμίνη παρέχει κυτταρική προστασία σε περιόδους άγχους, όπως σε ασθένειες και τραυματισμούς, ενώ η αργινίνη βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και την επούλωση πληγών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: