72 παραβιάσεις και 1 υπερπτήση μέσα σε μία ημέρα από τους Τουρκαλάδες

Κοινοποίηση:
τουρκικα αεροπλανα

Σε πλήθος τουρκικών παραβιάσεων στο FIR Αθηνών προχώρησαν και σήμερα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, πάνω από Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο έγιναν 72 παραβιάσεις. Οι 33 έγιναν από δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72, οι 22 από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 22 από οκτώ F-16, που πετούσαν σε δύο σχηματισμούς. Μία από τις παραβιάσεις ήταν υπέρπτηση. Επίσης, σημειώθηκαν 9 παραβάσεις και μία εμπλοκή. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πυρά από το εσωτερικό της χώρας του σκέφτηκε να ξαναβάλει την Ελλάδα στην εμπρηστική του ρητορική προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «ανήσυχη αφότου στείλαμε το Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμα πως «τώρα, όμως, έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή».

Και πρόσθεσε: Η Ελλάδα είναι «ανήσυχη» μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. «Τι κάναμε χθες – προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίντ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ. “Ε, τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;” είπαν. E, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε… Κάνει τη δουλειά του. Και αυτό το πλοίο είναι πολύ μοναδικό στον κόσμο…», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Nέο παραλήρημα Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα κάνει λόμπι εναντίον της Τουρκίας – Καμία επιείκεια

Νέα επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας κατά την τελευταία ημέρα της 13ης διάσκεψης των Πρεσβευτών, υποστήριξε για ακόμα μια φορά ότι η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και τόνισε πως ήδη η Άγκυρα έχει απευθυνθεί στον ΟΗΕ για το θέμα.
Ολόκληρη η δήλωση Τσαβούσογλου:

«Πέραν από τις προσπάθειες λόμπι και εκστρατείας που ξεκίνησε η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ακόμη και στη διάσκεψη της Οχρίδας, χαιρετηθήκαμε στο πόδι.

Ο υπουργός Άμυνας μας χαιρετήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, νομίζω, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Και πάλι είδα τον Δένδια στη Μαδρίτη ενώ περνούσε, ακόμη και ο Πρόεδρός μας και άλλοι υπουργοί ήταν εκεί. Ήταν απλώς ένας χαιρετισμός. Πέρα από αυτό, δεν έγινε συνάντηση.

Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε δηλώσεις για αυτό το θέμα στο συνέδριό μας εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα, σχετικά με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι η σειρά μας να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση, αλλά η Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας και οι αρμόδιοι δεν έρχονται εδώ και χρόνια. Υπάρχουν διερευνητικές συνομιλίες, παλαιότερα γνωστές ως συμβουλευτικές συνομιλίες. Άλλωστε, εδώ είναι ο κ. Σεντάντ, ο υφυπουργός μας, η Τουρκία έχει τη βούληση να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα με έναν περιεκτικό τρόπο. Αλλά και η Ελλάδα χρονοτριβεί».

Επιπλέον πρόσθεσε: «Eίναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει οπλίσει τα νησιά που βρίσκονται κοντά μας και που δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισιών του 1947 υπό όρους. Το φέραμε επίσης στην ατζέντα του ΟΗΕ. Το φέραμε στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας με τον ίδιο τρόπο. Θα το παρακολουθήσουμε γιατί πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε επιείκεια σε αυτή την σαφή παραβίαση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: