5 ελληνικά νησιά με τα πιο κατανυκτικά πασχαλινά έθιμα

Κοινοποίηση:
pasxalinaethima-1110x626

Μπορεί να μεσολαβούν ακόμη λίγες ημέρες μέχρι το Πάσχα, ωστόσο, αν ανήκετε στους travel-lovers και σκοπεύετε να περάσετε φέτος την μεγάλη, αυτή, γιορτή μακριά από την σταθερή σας βάση, τότε σίγουρα πρέπει να ξεκινήσετε ήδη να προετοιμάζετε το ταξίδι σας.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ όμορφους και ιδιαίτερους προορισμούς και τα νησιά της δεν θεωρούνται must-visit μόνο για το καλοκαίρι. Η κάθε εποχή τους χαρίζει διαφορετικά χρώματα, διαφορετικά αρώματα, διαφορετικά vibes. Έτσι και τώρα, το Πάσχα, το κάθε ένα από αυτά προετοιμάζεται για κάτι πολύ ιδιαίτερο και οι locals φροντίζουν να διατηρούν τη μοναδικότητά τους, τηρώντας πιστά τα έθιμα και τις τοπικές παραδόσεις.

Κατάνυξη, παράδοση, πλούσια έθιμα. Το ελληνικό Πάσχα είναι όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα! Παρακάτω θα δείτε 5 ελληνικά νησιά, που γιορτάζουν το Πάσχα με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο

Κέρκυρα

Εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες, η Κέρκυρα μοιάζει ιδανικός προορισμός για το Πάσχα, καθώς οι locals έχουν διατηρήσει την παράδοσή τους ζωντανή και γιορτάζουν τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα φτάνει στην αποκορύφωσή του με την επιβλητική περιφορά των Επιταφίων και πρώτος, βγαίνει αυτός του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι, μέχρι το βράδυ όπου βγαίνει ο Επιτάφιος της Μητρόπολης. Μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, οι φιλαρμονικές παίζουν πένθιμα εμβατήρια, με τον κόσμο να ακολουθεί με αργά κατανυκτικά βήματα. Πρώτοι, είναι αυτή που κρατούν στα χέρια τους φανάρια και σκόλες κι από κοντά ανεμίζουν τα φλάμπουρα.

Το Μεγάλο Σάββατο, στις έξι το πρωί, το έθιμο του τεχνητού σεισμού αποτελεί παράδοση για το Ναό της Παναγίας των Ξένων κι ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στις 11 το βράδυ, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ο θρήνος δίνει τη θέση του σε κάτι διαφορετικό, καθώς οι περίφημοι μπότηδες εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο, με τις φιλαρμονικές να ξεχύνονται στους δρόμους.

Χίος

Η Χίος φαντάζει ιδανικός προορισμός για όλο τον χρόνο, ωστόσο, ειδικά το Πάσχα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα πλούσια έθιμα αυτού του τόπου κι η απίστευτη φιλοξενία των ντόπιων είναι μερικοί μόνο από τους λόγους, για τους οποίους αξίζει να βρεθεί κανείς εκεί.

Πρόκειται για ένα έθιμο με ρίζες από την Τουρκοκρατία, που αναβιώνει κάθε χρόνο το βράδυ της Ανάστασης, φέρνοντας αντιμέτωπες τις δύο ομάδες που έχουν «καταλάβει» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε όλη αυτή τη μοναδική διαδικασία από ψηλά, μπορείτε να βρεθείτε στην Ιερά Μονή Αγίου Μακαρίου, στις πλαγιές του όρους Αίπος πάνω από τον Βροντάδο και να απολαύσετε το θέαμα με την ησυχία σας.

Πάτμος

Σε αυτό το πανέμορφο νησί η απόλυτη, κατανυκτική εμπειρία ξεκινάει το πρωί της Μ. Πέμπτης στην δαφνοστολισμένη Χώρα, όπου το μεθυστικό άρωμα από τις σκορπισμένες λεβάντες κι η θέα στο πέλαγος, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Η Τελετή του Νιπτήρος κι η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, ενώ το βράδυ της Ανάστασης, οι locals συγκεντρώνονται στο Μοναστήρι. Την ίδια στιγμή, στο προαύλιο της γυναικείας Μονής του Ευαγγελισμού η λειτουργία πραγματοποιείται δίχως μικρόφωνα και βεγγαλικά, μόνο με τις ψαλμωδίες των καλογριών, που δημιουργούν μία πραγματικά πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Φολέγανδρος

Σε αυτό το νησί, οι εορτασμοί για το Πάσχα διαρκούν μέχρι και την Τρίτη. Οι ντόπιοι δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα, τα βεγγαλικά και τα τραγούδια, διαρκούν ώρες ολόκληρες και κάθε σπίτι του νησιού ανοίγει τις πόρτες του, για να υποδεχθεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας και να κεράσει ρακές, κρασί και μεζέδες όσους τη συνοδεύουν. Η καθιερωμένη βόλτα της θαυματουργής εικόνας ξεκινά την Κυριακή από τη Χώρα και περνάει κατά σειρά από την Άνω Μεριά, τον Πετούση και το Λιβάδι, μέχρι να ολοκληρωθεί στον Καραβοστάση. Δεν έχετε δει κάτι πιο συγκινητικό, πιο σπουδαίο!

Τήνος

Last but not least, η Τήνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και φοράει τα καλά της αυτή την περίοδο, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από πολλά, διαφορετικά σημεία της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να βιώσετε το Πάσχα κατανυκτικά και με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Τήνο!

Η λιτανεία των έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας και κυρίως η είσοδος του Επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με τους αναμμένους πυρσούς, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη και την καρδιά σας. Σε όποιο από τα μικρά εκκλησάκια του νησιού κι αν βρεθείτε, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ψαλμωδίες και μοιρολόγια που δεν έχετε ακούσει πουθενά αλλού και σίγουρα, αυτό το Πάσχα θα σας μείνει αξέχαστο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: