29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

Κοινοποίηση:
ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας (World Maritime Day) καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός στην ναυτιλιακή κοινότητα, στην διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφαλείας ναυσιπλοίας, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται μέσω της διεθνούς ναυτιλίας. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα καταναλωτικά αγαθά που εισέρχονται σε επιχειρήσεις και σπίτια σε όλο τον κόσμο αποστέλλονται για να φτάσουν εκεί. Ως η πιο προσιτή και αποτελεσματική μορφή μεταφοράς αγαθών, η θαλάσσια δραστηριότητα εξακολουθεί να αποτελεί ζωτικό μέρος της παγκόσμιας εμπορικής βιομηχανίας. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) ξεκίνησε την ανάπτυξή του το 1948 ως εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να ιδρυθεί, ο οργανισμός τέθηκε στη συνέχεια σε ισχύ στις 17 Μαρτίου 1958.

Στην αρχή του, ο ΙΜΟ είχε μόνο 21 κράτη μέλη που συμμετείχαν, κάτι που είναι μια μεγάλη αντίθεση με τη σημερινή εποχή που σήμερα διαθέτει περισσότερα από 160 μέλη. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός εστιάζει σε περιβαλλοντικά ζητήματα, νομικά θέματα, ασφάλεια, θαλάσσια αποτελεσματικότητα και τεχνική συνεργασία. Συνεργάζονται για να αποτρέψουν τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλοία, να δημιουργήσουν μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων και ζημιών, να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα στη ναυτιλία, Με το σύνθημα του ΙΜΟ, «Ασφαλής, ασφαλής και αποτελεσματική ναυτιλία σε καθαρούς ωκεανούς», τα μέλη δεσμεύονται να φροντίζουν τους φυσικούς πόρους καθώς και να συνεργάζονται για την ασφάλεια όλων.

Αυτό περιλαμβάνει την ενθάρρυνση κάθε μέλους να προωθήσει νομοθεσία κατά της πειρατείας και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων στη θάλασσα. Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη της δράσης του, η επέτειος του ΙΜΟ γιορτάστηκε ως η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας τον Μάρτιο του 1978. Γιορτάζεται κάθε χρόνο μετά από αυτό, τελικά η ημέρα μεταφέρθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, συνήθως την τελευταία Πέμπτη. Καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1978, η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ναυτιλιακής βιομηχανίας και τη ζωτική συμβολή της σε μέρη σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας έχει το δικό της θέμα που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει και να παρακινήσει όσους ανήκουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς και να προσφέρει ευκαιρίες να μιλήσουν σε άλλους γι’ αυτό. Τα προηγούμενα θέματα περιλάμβαναν:

  • Ναυτικοί: στον πυρήνα του μέλλοντος της ναυτιλίας
  • Βιώσιμη ναυτιλία για έναν βιώσιμο πλανήτη
  • Ενδυνάμωση των γυναικών στη ναυτική κοινότητα
  • Η κληρονομιά μας: καλύτερη αποστολή για ένα καλύτερο μέλλον

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: