Το ποδαρικό είναι το πλέον διαδεδομένο έθιμο της Πρωτοχρονιάς και τηρείται σ’ όλη τη χώρα. Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί- ακόμη και σήμερα- για το ποιός θα μπει με το δεξί στο σπιτικό τους, καλωσορίζοντας το Νέο Έτος.
Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιον δικό τους άνθρωπο που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά για να μπει πρώτος στο σπίτι, φέρνοντας μαζί τη θετική του ενέργεια.
Στη συνέχεια τον βάζουν να πατήσει ένα σίδερο για να είναι όλοι σιδερένιοι και γεροί μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια του καινούργιου χρόνου.
Η νοικοκυρά φιλεύει τον άνθρωπο που κάνει ποδαρικό για το καλό του χρόνου. Συνήθως του δίνει μήλα ή καρύδια και μια κουταλιά γλυκό κυδώνι ή όποιο άλλο γλύκισμα έχει φτιάξει για τις γιορτές.
Το γλυκό, καλό θα ήταν να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον πρώτο επισκέπτη του έτους που μας έκανε την τιμή, για αυτό σας προτείνουμε τη συνταγή ενός «μαγικού» εδέσματος, πλούσιου σε γεύση και αρώματα που θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και τις πιο τυχερές ευχές για το νέο έτος. Καλή Χρονιά!
Από την Chef Μαρία Γεωργαλά, Επίλεκτο Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων -Καθηγήτρια Γαστρονομίας στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Αθηνών.
ΚΡΕΜ ΜΠΡΟΥΛΕ ESPRESSO
Υλικά (για 6 κρέμες)
475 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
50 ml. καφέ εσπρέσο
6 κρόκους αβγών
75 γρ. ζάχαρη + περίπου 100 γρ. ζάχαρη για το καραμέλωμα
Για το γαρνίρισμα: κόκκους καφέ σκέτους / κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Προετοιμασία και παρασκευή κρέμας
1. Βάλτε τα 6 πυρίμαχα φορμάκια σ’ ένα ταψί και γεμίστε τόσο ζεστό νερό ώστε να φτάσει στα 2/3 του ύψους τους. Τώρα που ξέρετε πόσο ακριβώς νερό θα χρειαστεί, αφαιρέστε τα φορμάκια και βάλτε το ταψί με το νερό στον φούρνο, σε θερμοκρασία 140ºC ώστε να προθερμανθεί και ο φούρνος και το νερό που θα γίνει μπεν μαρί.
2. Χτυπήστε τους κρόκους σ’ ένα μπολ για 2-3 λεπτά με μίξερ χειρός μέχρι να αρχίζουν να γίνονται παχύρευστοι αλλάζοντας χρώμα σε πιο ανοιχτό. Στη συνέχεια, ενσωματώστε με σύρμα τη ζάχαρη στο μίγμα.
3. Ζεστάνετε την κρέμα σε ένα κατσαρόλι, σε χαμηλή φωτιά και προσεκτικά. Με το που θα αρχίζει να σιγοβράζει σκάζοντας τις πρώτες φυσαλίδες, το αφαιρείτε αμέσως απ’ τη φωτιά. Ρίξτε τώρα τον εσπρέσο μέσα στη ζεστή κρέμα και ανακατέψτε.
4. Ρίξτε τη ζεστή κρέμα στο μίγμα χτυπημένων κρόκων και ζάχαρης σταδιακά, κατά 1/3 τη φορά, ανακατεύοντας με σύρμα χειρός.
5. Σουρώστε την κρέμα μέσα σ’ ένα δοχείο ώστε να πάρει λίγο αέρα το μίγμα.
Ψήσιμο στον φούρνο
6. Ανοίξτε τον φούρνο με το ταψί που έχει το ζεστό νερό, τοποθετείστε μέσα του τα άδεια φορμάκια ως μπεν μαρί. Στη συνέχεια γεμίστε τα με την κρέμα απ’ το δοχείο, μέχρι λίγα χιλιοστά κάτω απ’ το χείλος τους, ώστε αργότερα να χωρέσει η καραμελωμένη ζάχαρη. Κλείστε τη πόρτα του φούρνου. Θα τα αφήσετε στους 140ºC για 30’.
7. Όταν έρθει η ώρα, αφαιρείτε όλο το ταψί με τα φορμάκια και τα αφήνετε να κρυώσουν εκτός φούρνου για μερικές ώρες και στη συνέχεια στο ψυγείο. Όταν είναι πλέον κρύα μπορείτε να τα καραμελώσετε, είτε ώρες πριν από το δείπνο, είτε και δέκα λεπτά πριν τα σερβίρετε.
Καραμέλωμα
8. Πασπαλίστε περίπου 2 κ.γ. ζάχαρης στην επιφάνεια της κρέμας ανά φορμάκι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
9. Με φλόγιστρο και πολύ προσεκτικά καραμελώνετε κάθε φορμάκι ξεχωριστά, λιώνοντας τη ζάχαρη που σιγά-σιγά γίνεται ενιαία επιφάνεια και αποκτά τη σκληρή, σχεδόν γυάλινη χαρακτηριστική υφή της, με σημεία που έχουν ελαφρά καεί και άλλα πιο ανοιχτόχρωμα.
10. Φυλάσσετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σερβίρισμα
Γαρνίρετε με απλούς καβουρδισμένους κόκκους καφέ και με κόκκους καφέ με επικάλυψη σοκολάτας.
Με την ευγενική χορηγία των Super Markets Σκλαβενίτης