ΣΟΚ: ο ιός ΕΜΠΟΛΑ έφτασε στη “γειτονιά” μας – Βρετανός πέθανε από τον ιό…στα Σκόπια – Σύσκεψη σήμερα στο υπουργείο υγείας…

Κοινοποίηση:
empola

Ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα που θα μπορούσαν να… υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, απεβίωσε. Πρόκειται για έναν Βρετανό υπήκοο, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση και μετά από λίγη ώρα, κατέληξε. Το ύποπτο περιστατικό εντείνει την ανησυχία για την εξάπλωση τόυ θανατηφόρου ιού και στις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες.

Η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ, Γιαντράνκα Κόστοφσκα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί νεκροψία-νεκροτομή και δείγματα θα αποσταλούν για ανάλυση σε εργαστήριο στη Γερμανία για να εξακριβωθούν τα αίτια του θανάτου του 58χρονου Βρετανού.

Τα αποτελέσματα από το εργαστήριο της Γερμανίας αναμένονται σε 48 ώρες και τότε, όπως δήλωσε η κυρία Κόστοφσκα, θα γίνει γνωστό αν ο ασθενής προσβλήθηκε και κατέληξε από τον ιό Έμπολα, ή από κάποιον άλλο θανατηφόρο ιό.

Η Κόστοφσκα συμπλήρωσε ότι ο ασθενής που απεβίωσε εισήχθη στο νοσοκομείο των Σκοπίων με ελαφρύ πυρετό, όμως η κλινική εικόνα που παρουσίασε, σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα και την γρήγορη κατάληξη του οδηγούν τις υγειονομικές αρχές να αντιμετωπίσουν το περιστατικό ως πιθανό κρούσμα του ιού Έμπολα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο ασθενής να κατέληξε από κάποιον άλλο ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ιού του Έμπολα.

Η Κόστοφσκα ανέφερε ότι ο ασθενής που απεβίωσε ταξίδεψε στα Σκόπια στις 2 Οκτωβρίου μαζί με ένα συνεργάτη του, επίσης από τη Βρετανία, ο οποίος νοσηλεύεται κι αυτός στο νοσοκομείο των Σκοπίων και ο οποίος κατέθεσε ότι ταξίδεψαν στα Σκόπια κατευθείαν από τη Βρετανία.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο ασθενής που απεβίωσε είχε ταξιδέψει το προηγούμενο διάστημα στη Νιγηρία.

Ο Βρετανός που απεβίωσε διέμεινε μαζί με το συνεργάτη του σε ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και όπως είπε η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της ΠΓΔΜ ήταν χρόνια αλκοολικός.

Το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο ασθενής που φέρεται να απεβίωσε από τον ιό του Έμπολα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή με αυτόν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ενα ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε σήμερα στα κατεχόμενα της Κύπρου, όπου ένας νεαρός άπό το Τόγκο νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης σε νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας, έχοντας επίσης παρουσιάσει συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του ιού του Εμπολα.

Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την ανησυχία και στη χώρα μας καθώς έρχονται μόλις λίγες ώρες πριν την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σχετικά με την εμφάνιση του ιού Έμπολα στην Ευρώπη

Με τη συμμετοχή επιστημόνων από το ΚΕΕΛΠΝΟ, θα επανεξεταστούν τα προληπτικά μέτρα που έχουν, ήδη, σχεδιαστεί και θα εφαρμοστούν σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το ζήτημα είναι να κάνανε σύσκεψη πριν έλθει στην πόρτα μας.
    Ας μαζέψουν κανένα λαθρομεταναστη ακόμη στην χώρα και να προστατέψουν τα σύνορα θαλάσσια και χερσαία γιατί είναι σουρωτήρι και είναι ξέφραγο αμπέλι.
    Ας επανδρώσουν κανένα Νοσοκομείο που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη Αντισηπτικά και μπεταντιν και οινόπνευμα και μάσκες γιατί εδώ ψαχνόμαστε την τελευταία στιγμή όταν το κακό χτυπήσει την πόρτα μας.

Leave a Response