Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ: Δεν θέλουμε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
tank

Σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία αντιτίθεται στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, στέλνει ο Ρώσος… πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντιμήρ Σιζόφ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια πράξη θα δημιουργούσε μια «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Χαρακτήρισε ακόμη «άδικες» τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της χώρας του, επισημαίνοντας ότι μόνο ο ΟΗΕ έχει αυτό το δικαίωμα.

«Δεν θέλουμε να δούμε την Ουκρανία εντός του NATO», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Σιζόφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Η Ουκρανία εντός του NATO θα αποτελούσε μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την πιο σημαντική μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα τέλη του Αυγούστου ότι η πρόθεσή της είναι να αρχίσει ξανά η διαδικασία για την εισδοχή της στο NATO, η οποία είχε ανασταλεί το 2010, όταν κυβερνούσε ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Το NATO άφησε ανοιχτή την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με την επιφύλαξη πως το Κίεβο θα προχωρούσε στις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», θα «προσαρμοζόταν στους κανόνες» του και θα «εκπλήρωνε όλα τα κριτήρια» για την εισδοχή της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Αψηφώντας την αντίθεση της Μόσχας το NATO έχει ήδη διευρυνθεί και συμπεριλάβει χώρες οι οποίες ανήκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως η Πολωνία, αλλά επίσης, το 2004, και τις χώρες της Βαλτικής—τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ο Σιζόφ εξάλλου προειδοποίησε ότι δρα ένα «κόμμα του πολέμου» στην Ουκρανία.

Ένα πρωτόκολλο δώδεκα σημείων για την κήρυξη εκεχειρίας υπεγράφη την Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας από εκπροσώπους του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών με στόχο να δοθεί τέλος στη σύρραξη που διαρκεί πέντε μήνες και έχει στοιχίσει περίπου 2.800 νεκρούς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Γενικά η κατάπαυση του πυρός εφαρμόζεται, παρότι έχουν αναφερθεί παραβιάσεις της.

Χθες Δευτέρα η ΕΕ ενέκρινε χωρίς όμως να θέσει σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Οι 28 αποφάσισαν να αναμείνουν μερικές ημέρες για να διαπιστώσουν τις εξελίξεις επί του πεδίου πριν να τις επιβάλουν. Μια νέα συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών-μελών για να συζητηθεί το θέμα προβλέπεται για αύριο Τετάρτη.

«Το μήνυμά μας προς την ΕΕ είναι το εξής: δεν μπορείτε να επιτύχετε μια διαδικασία ειρήνης υποστηρίζοντας το κόμμα του πολέμου στην Ουκρανία», είπε ο Σιζόφ, που εμφανίστηκε να διαχωρίζει από αυτό τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος είπε πως ενδιαφέρεται για την εμπέδωση και την επιτυχία της εκεχειρίας.

«Μόνον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις», υποστήριξε εξάλλου ο Ρώσος διπλωμάτης, κρίνοντας «άδικες» και «λανθασμένες» τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, διότι είναι «βασισμένες στην υπόθεση ότι η Ρωσία είναι μέρος της σύγκρουσης», κάτι το οποίο «δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ» αληθές, όπως είπε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: