Μεγάλη προσοχή: Ποια πολύ βαριά ασθένεια είναι σε έξαρση, αυτή την στιγμή, στην Ελλάδα;

Κοινοποίηση:
ilar2

Λίγους μήνες πριν, ανησυχία είχε προκαλέσει η είδηση για την έξαρση της ιλαράς σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες, οι γειτονικές Ιταλία και Ρουμανία.

 

Tο τελευταίο τετράμηνο, όμως, τα κρούσματα ιλαράς φαίνεται ότι σημειώνουν αριθμό ρεκόρ και στη χώρα μας. Μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα μέσα σε 4 μήνες, ενώ παλιότερα καταγραφόταν ένα κρούσμα ετησίως.

Από τις αρχές Απριλίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει ξεκινήσει δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας. Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

ilar1

Οδηγίες

Την Τετάρτη, με την παρουσία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ιωάννη Μπασκόζου, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία για το θέμα αυτό έλαβε την εξής απόφαση:

Συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Εκτάκτως, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει τη διενέργεια της πρώτης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις μήνες μετά την πρώτη δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό – το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η δεύτερη δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.
Σημειώνεται ότι οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Εμβόλιο

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: