ΚΑΛΠΑΖΕΙ η ΑΝΑΠΤΥΞΗ έτσι Αντώνη; Προς ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ο 13ος και 14ος ΜΙΣΘΟΣ στον ιδιωτικό τομέα – Πιέζει η ΤΡΟΙΚΑ για ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ !

Κοινοποίηση:
adeia-tsepi

Προς κατάργηση βαίνει ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καθώς ήδη έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες «προβλέπουν» την κατάργησή τους…

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο επιχειρησιακές συμβάσεις, στις οποίες υπάρχει «ρήτρα» για την αυτόματη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, εφόσον υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Στην πρώτη σύμβαση, που προέρχεται από επιχείρηση στον κλάδο της εστίασης, προβλέπεται η καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη σύμβαση, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέψει τη διατήρησή τους. Με λίγα λόγια, η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Στη δεύτερη σύμβαση, η οποία προέρχεται από τον κλάδο των μεταφορών, «κλειδώνει» το ύψος των μισθών και η καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό άρθρο της σύμβασης, «μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία».

Ωστόσο, στο υπουργείο Εργασίας έχουν κατατεθεί και επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες ορίζουν πως στην περίπτωση κατάργησης, δια νόμου, των δώρων, αυτά θα ενσωματωθούν στους μισθούς.

Πιέζει η τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις

Στο άλλο μέτωπο, αυτό των ομαδικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας έχει δεχτεί έντονες πιέσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε ξανά στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ότι οι αλλαγές που έχουν εφαρμοστεί έχουν βελτιώσει το σύστημα έγκρισης των απολύσεων. Σημειώνεται πως με το νέο καθεστώς, η έγκριση των ομαδικών απολύσεων γίνεται από Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του υπουργού.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης και η Άννα Στρατινάκη, διεμήνυσαν ότι θα περιμένουν πρώτα τη μελέτη του ILO, προκειμένου να γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση την επόμενη φορά.

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: