ΙΣΤΟΡΙΚΟ: το πρώτο Ρωσικό τάνκερ που διέσχισε την Αρκτική χωρίς παγοθραυστικό! Γιατί ανησυχούν όμως οι επιστήμονες; (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
screenshot-387629

Ιστορικό επίτευγμα πέτυχε ένα ρωσικό τάνκερ, το οποίο μέσα στον Αύγουστο έγινε το πρώτο πλοίο που διέσχισε τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς τη βοήθεια  παγοθραυστικού.

Πρόκειται για το ρωσικό δεξαμενόπλοιο Christophe de Margerie. Το, μήκους 300 μέτρων, τάνκερ της ρωσικής εταιρείας Sovcomflot, μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νορβηγία στη Νότια Κορέα εντός 19 ημερών. Πρόκειται για χρόνο 30% μικρότερο από το συμβατικό διάπλου που διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, τάνκερ διέσχιζε σημεία όπου ο πάγος έφτανε τα 1,2 μέτρα. Το τάνκερ διαθέτει ενισχυμένο κύτος από χάλυβα, και είναι το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο που λαμβάνει πιστοποιητικό Arc7, κάτι που σημαίνει ότι είναι ικανό να ταξιδεύει μέσα από πάγο πάχους έως 2,1 μέτρων.

Το βορειοδυτικό πέρασμα, δηλαδή από τον Ατλαντικό στην Αρκτική παραπλέοντας τον Καναδά, χρησιμοποιείται για χρόνια. Αντίθετα το βόρειο πέρασμα που ενώνει Ατλαντικό και Ειρηνικό διαμέσου της Αρκτικής χρησιμοποιείται περιστασιακά από το 2010.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, παρά το θετικό «πράσινο» αποτύπωμα του δεξαμενόπλοιου, καθώς τα πλοία αυτά θα διαπλέουν «παρθένο» περιβάλλον.«Ίσως η ταχύτερη διαδρομή να αποβεί σαφώς πιο ακριβός για την Αρκτική και το ευαίσθητο οικοσύστημά της» δηλώνουν.

Η τακτική θαλάσσια κυκλοφορία μεγάλων πλοίων ενέχει τους κινδύνους της, όπως από την ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου ή τη βύθιση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΤΑΝΚΕΡ ΔΙΕΣΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΕΠΙΠΕΔΗΣ ΓΗΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ Ο,ΤΙ Η ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΗ ΜΕ ΠΑΓΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ, ΜΟΛΙΣ ΚΑΤΑΡΡΙΦΤΗΚΕ Η ΦΑΝΤΑΣΙΟΠΛΗΚΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥΣ.

Comments are closed.