«Ερχεται» ανεξέλεγκτος στη Γη ο κινεζικός δορυφόρος – Πού μπορεί να πέσει;Λέτε στο Μαξίμου;;;

Κοινοποίηση:
sls-art-nathan-koga-15331

Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται ένα από τα «επικίνδυνα» μέρη – Πότε αναμένεται να πέσει

Eδώ θα πέσει, εκεί θα πέσει, πού θα πέσει; Σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες εξακολουθεί να αποτελεί το πότε και πού θα πέσει στη Γη τα επόμενα δύο 24ωρα ο εκτός ελέγχου κινεζικός διαστημικός δορυφόρος Τιανγκόνγκ – 1 (σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι»).

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα θα διερωτάται τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα, οι ειδικοί θα μελετούν την ανεξέλεγκτη πτώση του διαστημικού εργαστηρίου σε κάποιο σημείο του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), η πιθανότερη ημερομηνία πτώσης είναι ξημερώματα Πρωταπριλιάς. Κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, τα συντρίμμια του κινεζικού δορυφόρου πιθανόν να μετατραπούν σε πύρινες μπάλες, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρεία «Aerospace Corporation», που πραγματοποιεί αναλύσεις για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία πτώσης, την Πρωταπριλιά συν/πλην μια-δύο μέρες.

Οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να προβλέψουν πού και ακριβώς πότε θα πέσει ο μήκους 10,4 μέτρων και βάρους 8,5 τόνων σταθμός, ο οποίος κινείται με ταχύτητα 27 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα και χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Τα πιθανότερα σημεία πτώσης του είναι Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Πεκίνο, Σικάγο, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη και Τορόντο.

Πλήγμα για το κύρος των Κινέζων

Μπορεί ο πραγματικός κίνδυνος για τους ανθρώπους να είναι μικρός, αλλά η πτώση αυτή θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο.

Η προώθηση του διαστημικού προγράμματος της Κίνας αποτελεί εθνική προτεραιότητα για τον πρόεδρο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η χώρα του φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμια διαστημική δύναμη. Αν και το Πεκίνο επιμένει ότι το πρόγραμμά του έχει μόνο ειρηνική διάσταση, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό περιλαμβάνει και μια κρυφή στρατιωτική συνιστώσα.

Στο διάστημα το «Ουράνιο Παλάτι» από το 2012

Το διαστημικό εργαστήριο είχε εκτοξευθεί στις 29 Σεπτεμβρίου του 2012 για να αποκτήσουν εμπειρία οι Κινέζοι, ώστε να έχουν καταφέρει έως το 2023 να θέσουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας ένα μόνιμο και πιο μεγάλο διαστημικό σταθμό.

Το «Ουράνιο Παλάτι-1» αρχικά επρόκειτο να τεθεί εκτός λειτουργίας το 2013, αλλά η Κίνα επανειλημμένως παρέτεινε την αποστολή του. Ο σταθμός επρόκειτο τελικά να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης στο τέλος του 2017, αλλά η νέα καθυστέρηση οδήγησε μερικούς να εκφράσουν τις ανησυχίες τους ότι πλέον είναι ανεξέλεγκτος. Από την πλευρά του, ο μηχανικός Τσου Κονγκπένγκ της Αεροδιαστημικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι ο σταθμός δεν πρόκειται να συντριβεί εκτός ελέγχου και δεν αποτελεί απειλή ούτε για κατοικημένες περιοχές ούτε για το περιβάλλον.

Για τους Κινέζους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

«Παρακολουθούμε συνεχώς τον Τιανγκόνγκ-1 και θα του επιτρέψουμε να πέσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα καεί καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και τα απομεινάρια του θα πέσουν σε προκαθορισμένη περιοχή της θάλασσας, χωρίς να συνιστούν οποιονδήποτε κίνδυνο» ανέφερε ο Κινέζος μηχανικός. Αρχικά οι Κινέζοι ειδικοί είχαν προβλέψει ότι, ο δορυφορικός σταθμός αναμένεται να «βουτήξει» στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στην ίδια περιοχή όπου είχαν πέσει στο παρελθόν αμερικανικές και αμερικανικές διαστημοσυσκευές.

Όσο ένα σχολικό λεωφορείο είναι ο κινεζικός δορυφόρος Τiangong-1

Το Tiangong-1, βάρους 8,5 τόνων και μήκους 10,4 μέτρων- όσο ένα σχολικό λεωφορείο- σταμάτησε να λειτουργεί στις 16 Μαρτίου του 2016. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Πεκίνου ενημέρωσε γι΄αυτό τα Ηνωμένα Έθνη τον Μάιο του 2017 τηρώντας όμως σιγή ιχθύος για τα αίτια. Μέχρι σήμερα ο κινεζικός δορυφόρος κάνει 16 περιστροφές γύρω από τη Γη σε καθημερινή βάση.Ο σταθμός, που βρίσκεται τώρα σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από τη Γη και κινείται με ταχύτητα 27.000 χιλιομέτρων την ώρα, χάνει σταδιακά ύψος, με ρυθμό περίπου δύο χιλιομέτρων καθημερινά.

Η ζώνη της πτώσης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, που αρχικά περιελάμβανε και την Ελλάδα, σύμφωνα με το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την πτώση, η χώρα μας «βγήκε» από τις χώρες όπου ανήκουν στην «επικίνδυνη ζώνη».

Με την επανείσοδο του σταθμού στην ατμόσφαιρα ένα τμήμα του θα καεί καθώς θα διασχίζει τη γήινη ατμόσφαιρα, αν και μερικά κομμάτια του (από το 10% έως το 40%) αναμένεται να πέσουν στην επιφάνεια της Γης σε αποστάσεις έως 100 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Ειδικοί στον τομέα του διαστήματος τονίζουν πως ο κίνδυνος τα συντρίμμια του δορυφόρου να χτυπήσουν ανθρώπους είναι εξαιρετικά μικρός, με τις πιθανότητες να είναι λιγότερες από μία στο τρισεκατομμύριο. Όμως, ο Άλαν Ντάφι,ο οποίος συμμετέχει σε έρευνα του Κέντρου Αστροφυσικής και Υπερυπολογιστών στο πανεπιστήμιο τεχνολογίας Swinburne της Αυστραλίας, δήλωσε πως το γεγονός ότι η Κίνα είχε κρατήσει ως επτασφράγιστο μυστικό την πορεία της αποστολής έχει καταστήσει δύσκολη την εκτίμηση των κινδύνων.

Ο Μάρκους Ντολένσκι, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοφώνου και Έρευνας για την Αστρονομία, δήλωσε στο CNN πως, οι ειδικοί που θα παρατηρούν με όργανα το γεγονός, πιθανότατα να δουν μια σειρά από πύρινες μπάλες να ίπτανται στον ουρανό. Αυτό βεβαίως θα συμβεί εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Χώρες και πόλεις που ανήκουν στην επικίνδυνη ζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία

Στην Ισπανία: Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Σαλτ Λέικ Σίτι, Σαν Σεμπαστιάν,Βαλαντολίντ,Μαδρίτη.

Στην Κίνα: Πεκίνο.

Στις ΗΠΑ: Μπόις, Βοστόνη, Μπόλντερ, Μπάφαλο, Σικάγο, Κλίβελαντ, Κονκόρντ, Ντε Μουάν, Μιλγουόκι,Φιλαδέλφεια,Πίτσμπουργκ,Ρότσεστερ,Ντιτρόιτ,Σιου Φολς.

Γαλλία: Κάννες, Νίκαια,Μασσαλία.

Νέα Ζηλανδία: Κράισττσερτς.

Τουρκία: Κωνσταντινούπολη.

Μονακό: Μονακό.

Ιταλία: Νάπολη, Ρώμη, Φλωρεντία.

Ιαπωνία: Σαπόρο,Κουσίρο.

Χιλή: Πούντα Αρένας.

Νησιά Φόκλαντ: Στάνλει.

Καναδάς:Τορόντο.

Αργεντινή: Tρελέου.

Ρωσία: Σότσι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Στο παλάτι του Ερντογάν πρέπει να πέσει για να εφαρμοστεί επιτέλους η θεία δίκη.

Comments are closed.