Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα “Σεπτεμβριανά” στην Πόλη-“Να ζητήσει συγνώμη το τουρκικό κράτος από τους παθόντες Ρωμιούς”

Κοινοποίηση:
septemvriana

Ομάδα Τούρκων διαδηλωτών, από την «Πλατφόρμα Εναντίον του Ρατσισμού και του Εθνικισμού» οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την μαύρη επέτειο του πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955.Η εκδήλωση έγινε έξω από την σχόλη του Γαλατά Σαράι, στην οδό Ιστικλάλ. Η ομάδα είχε απλώσει μεγάλο πανώ με εικόνες απο τα Σεπτεμβριανά, διάσπαρτες με γαρύφαλλα και την επιγραφή «Τιμούμε με σεβασμό την μνήμη των παθόντων». Τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές ζητούσαν απο το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγνώμη από τους παθόντες: « 6/7 Σεπτεμβρίου, Το κράτος να ζητήσει συγνώμη».

«Δεν λησμονήσαμε την 6/7 Σεπτεμβρίου», «6/7 Σεπτεμβρίου, Σταματήστε τον ρατσισμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ, ενώ μεταξύ των συνθημάτων ήταν και ένα στα ελληνικά που έλεγε «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Η εκδήλωση μνήμης για τα Σεπτεμβριανά οργανώθηκε. μπροστά από το μνημείο της πεντηκονταετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας 1923 – 1973.

Ανακοίνωση που εξέδωσαν οι οργανωτές ανέφερε ότι τα γεγονότα του 1955 οργανώθηκαν εναντίον των Ρωμιών και ορισμένων άλλων μειονοτήτων όπως η Αρμενική και η Εβραϊκή.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι στα γεγονοντα δολοφονήθηκαν δεκαπέντε άτομα, τριακόσια τραυματίσθηκαν, σημειώθηκαν τετρακόσιοι βιασμοί γυναικών, ενώ κατεστράφησαν 5.214 σπίτια, 1.004 καταστήματα και χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, μία συναγωγή, δύο μοναστήρια και 26 σχολεία.

Η ανακοίνωση τονίζει ακόμα ότι τα Σεπτεμβριανά είχαν απώτερο σκοπό να ισχυροποιήσουν το νέο δημιούργημα του εθνικού κράτους εξαφανίζοντας τις μη μουσλουμανικές μειονότητες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response