Δεν υπάρχει η έννοια Ρωσοπόντιος, υπάρχει ο ανιστόρητος Ελλαδίτης!

Κοινοποίηση:
pontioi-antartes

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός – Δρ. Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος περιγράφει ένα περιστατικό…

«Σε μια λαϊκή αγορά, ένας Ρωσοπόντιος άπλωσε μια κουβέρτα με κάτι ψιλοπράγματα για πούλημα. Απέναντι του ένας κοτοπουλάς μόλις τον είδε άρχισε να βρίζει… Τουρκόσποροι τι θέλατε και ήρθατε εδώ, ήρθατε να μας φάτε το ψωμί μας, να φύγετε δεν σας θέλουμε… Ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε ελληνικά, δεν καταλάβαινε, φώναξε τον παππού του που στεκόταν λίγο πιο πέρα και άκουγε. Εκείνος ατάραχος πλησίασε τον υβριστή και του είπε σε άπταιστα ελληνικά… Άκου παιδί μου, μια κουβέντα θα σου πω και βάλε την καλά στο μυαλό σου, αν εσύ είσαι Έλληνας εγώ είμαι Έλλην. Ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Έφυγα κι εγώ συγκινημένος, που αξιώθηκα να ακούσω τέτοιο ποίημα»

Ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας (1991-1992) και πανεπιστημιακός, Έλληνας στην καταγωγή, ο Γαβριήλ Ποπώφ, είχε διηγηθεί το εξής περιστατικό…

Κάποτε ένας Ρώσος πανεπιστημιακός τον είχε ρωτήσει από που κατάγονταν αυτός και οι πρόγονοι του για να πάρει την απάντηση… Εμείς συνάδερφε ήρθαμε πέντε αιώνες πριν έρθετε εσείς οι Ρώσοι στον Εύξεινο Πόντο.

Η πρώτη εγκατάσταση Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο έγινε τον 8ο αιώνα πχ κατά τον δεύτερο Ελληνικό αποικισμό (8ος, 7ος και 6ος αιώνας). Στη χερσόνησο της Κριμαίας, Ταυρίδα τότε, ιδρύθηκαν οι πόλεις Συμφερούπολη, Νυμφαίον, Ερμόνασσαν, Παντικάπαιο σημερινό Κερτς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος το 325 πχ εγκατάστησε στην περιοχή της σημερινής Γεωργίας 10.000 Μακεδόνες και εκατοντάδες οικογένειες Ποντίων που τον ακολούθησαν με την θέληση τους. Η ελληνική μετακίνηση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εντάθηκε μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης και της Τραπεζούντας και κατά την περίοδο και της οθωμανικής κατοχής.

Στη Λευκή στην Μαύρη Θάλασσα τάφηκε ο Αχιλλέας, στην Οδυσσό θάφτηκε ο Γρηγόριος ο Πέμπτος. Αιώνες μύθου και πραγματικότητας που επιβεβαιώνουν την ελληνική παρουσία αιώνων. Κατά την διάρκεια των Ρωσοτουρκικών πολέμων χιλιάδες Πόντιοι έφευγαν για να γλιτώσουν από τους Τούρκους. Το 1918 πολλοί Πόντιοι ακολούθησαν τα ρωσικά στρατεύματα που εγκατέλειπαν τους Έλληνες του Πόντου στην τύχη τους μετά την Ρωσική επανάσταση και το 1922 ολοκληρώνεται η μετακίνηση του Ποντιακού Ελληνισμού στην χώρα που πίστευε ως σύμμαχο και τον άφησε μετά το 1918 στα χέρια του Κεμάλ.

Ο Ελληνισμός των χωρών της πρώην Σοβιετικής ένωσης, Ποντιακός και μη, είναι από τα πιο γνήσια και πολύπαθα κομμάτια του Ελληνισμού. Από το 1990 εξαιτίας των πολέμων που ακολούθησαν την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης πίστεψε ότι θα έβρισκε ασφάλεια στην αρχαία μητρόπολη και αντιμετωπίστηκε ως παρίας…

Οι Πόντιοι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ως Έλληνες αυτοπροσδιορίζονταν (αυτό που ήταν δηλαδή) όχι ως Πόντιοι απλώς, και ήρθαν εδώ. Και ίδια Ελλαδική νοοτροπία που το 1920 ψήφισε ότι δεν ήθελε Μεγάλη Ελλάδα κατασκεύασε καινούρια φυλή, τη…Ρωσοποντιακή.

Δεν είναι δικαιολογία ότι μπορεί να έχουν έρθει και μη Έλληνες, υπάρχουν τρόποι να διασταυρωθεί αυτό και αυτοί δεν είναι Ρωσοπόντιοι, είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Γεωργιανοί.

Χρέος είναι η υπεράσπιση κάθε κομματιού του έθνους, ειδικά των πιο ευάλωτων και πολύπαθων, αλλιώς να μην παραπονιέται κανένας για την παράνομη οικονομική μετανάστευση και τις συνέπειες της, όταν έχει ήδη απαξιώσει ο ίδιος το έθνος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Έλληνες που ήρθαν τότε, και τους Έλληνες που έμειναν πίσω, στους τόπους που αυτοί πρωτο έχτισαν, που έδωσαν τα φώτα τους, που βρήκαν καταφύγιο από τους Τούρκους.

*Πρώτη δημοσίευση 3/13/2016

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

26 Σχόλια

 1. Είστε και θα παραμείνετε ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΙ και αυτό δεν έχει να κάνει με την καταγωγή αλλά με τη νοοτροπία σας.
  Είναι η πλειοψηφία και σας χαρακτηρίζει !
  Ακόμα και σε ιστορική ανάλυση να πάμε, ο ορος παραμένει.
  Άντε γιατί μας πρήξατε τα παπάρια …

 2. Αυτοί που ήρθαν μαζί με τους Έλληνες (Ρωσοπόντιους) όπως τους αποκαλείτε ήταν πολλοί Γεωργιανοί κ το παίζαν Έλληνες πολλοί από Καζακστάν κλπα. Κάποιο πραγματικά είναι Έλληνες. Και δεν μπορείτε να κατηγορείτε χώρις να ξέρετε το τι έχει γίνει στα τότε χρόνια. Όσο πολεμούσαν οι δικοί σας παπουδες στην Ελλάδα τόσο πολεμούσαν και οι δικοί μας Πόντιοι ελληνεσ παπουδες μας γιατί κ εμείς σαν παιδιά ακούγαμε ιστορίες τους από τον πόλεμο. Ίσως να μην βρισκόταν ακριβώς στα ελληνικά εδάφη για να πολεμήσουν αλλά κ εκεί που βρισκόταν πολεμούσαν για την Ελλάδα κ τα έθνη τους άσχετα αν κάποιο έμειναν εκεί κ δεν γύρισαν στην Ελλάδα . Κ γύρισαν μετά αναγκάστηκα γιατί όπως λέτε τους έφερε ο Σημίτης πολλοί από αυτούς δεν θελαν ν έρθουν καν πίστεψε με ήταν απλά αναγκασμένοι γιατί η ταυτότητα τους ήταν ελληνική. Η τότε πολιτική της Ελλάδας είχε παρά πολλά συμφέροντα από αυτό και μην ακούω βλακείες μας φάγανε το ψωμί κλπα όταν ο Έλληνας έπινε καφέ κ δεν πήγαινε στα χωράφια να δουλέψει. Γι αυτό μην τα βάζετε με τον απλό λαό αλλά με την πολιτική που εσείς οι ίδιοι ψηφίζατε κ συνεχίζετε να ψηφίζετε κ για αυτό έφτασε η χώρα εδώ που έφτασε. Και ειδικά ως σήμερα αυτός ο λαός έχει προσφέρει παρά πολλά στην Ελλάδα κ στην οικονομία. Δεν κοιτάτε που οι Σκοπιανοί που δεν έχουν καν ρίζες ελληνικές πάνε να μας φάνε την Μακεδονία μας ιστορία χρόνων τώρα κ κρίνεται έναν λαό Ποντίων Ελλήνων με ελληνικές ρίζες κ αρχαία ονόματα ελληνικά είχαν όλοι αυτοί. Οι Έλληνες που ζουν τώρα στην Ελλάδα αν οι Πόντιοι είναι τουρκόσποροι, Αυτοί είναι Βούλγαροσποροι κλπα. Που ούτε καν είχαν ελληνική διάλεκτο.Παντε σε μια βιβλιοθήκη και ψάξτε κ μάθετε ακριβώς πριν μιλήσετε . Κ κρίνετε. Το τι πέρασαν στη γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους δεν λέγεται το ίδιο πολέμησαν κ εκείνοι αυτούς όπως εσείς που υποστηρίζετε ότι πολέμησαν οι δικοί σας Έλληνες παπουδες κλπα. Απλά λόγω των συνθηκών κ πολέμου κάποιο απλά εγκαταστάθηκαν σε χώρες της Ανατολής νότια Ρωσία Γεωργία κλπα. Τότε σκεφτόντουσαν πως να επιβιώσουν κ όχι πως ν γυρίσουν πίσω .

 3. Η Κάθοδος των Μυρίων (401 π.χ.) και το θάλαττα, θάλαττα η ιαχή των μυρίων όταν αντίκρισαν τον Εύξεινο Πόντο. Αυτοί οι αρχαίοι Έλληνες είναι πρόγονοι των σημερινών “Ποντίων”. Ομιλούν την αρχαία Ελληνική, χορεύουν αρχαίους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χορούς και πολεμούν όπως οι αρχαίοι μας πρόγονοι.

 4. Όταν άλλαξε το καθεστώς το 1917, όλοι οι έλληνες τής Ρωσίας κατέφυγαν στήν Τουρκία καί ήρθαν μέ τήν μικρασιατική καταστροφή το 1922 !. Οι μόνοι Έλληνες πού υπήρχαν στήν Ρωσία είναι αυτοί που μεταφέρθηκαν με το ζόρι από τους κομμουνιστοσυμμορίτες τού ΕΛΑΣ !. Όσο γιά αυτούς τους λίγους που μπορεί να έμειναν καί να μήν έφυγαν το 1917 με τήν επανάσταση τών μπολσεβίκων, έαν είχε η ΕΛΛΑΣ σοβαρή εξωτερική πολιτική, θα έπρεπε αυτούς τους έλληνες να τους δείνει χρήματα για καθίσουν εκεί!. Το ίδιο έπρεπε να κάνει καί μέ τους Έλληνες της Βόρειου ηπείρου…. Από εκεί καί πέρα τά λόγια είναι περιττά….

  1. Είσαι παντελώς ανιστοριτος χωρίς να εχεις μελετήσει λες λόγια κουφά και ηλίθια !
   Μετά την έλευση των Μπολσεβίκων οι Έλληνες στο Σοβιετ ήταν πάνω από 1.000.000 εξοντώθηκαν από Λενιν, Στάλιν 2 φορές 32 -37 και 49
   Οι κομμουνιστές ήταν καμία 10.000 που έφυγαν από την Ελλάδα
   Τι αρλουμπες είναι αυτές που γράφεις ;

 5. Οι Γεωργιανοι μας εστειλαν εδω ο’τι αποβρασμα ειχαν μεσα στις φυλακες τους…… μας τις αδειασαν εδω κυριολεκτικα , … και περηφανευονται κιολας γι’αυτο… καθαρισαν την κοινωνια τους απο τα εγκληματικα παρασιτα , τα οποια ταιζουμε σημερα εμεις στις φυλακες τις Ελληνικες , οσοι δεν ειναι στην φυλακη , πληρωνονται με Ελληνικο αιμα… σκοτωνουν συνεχεια… και ΟΛΟΙ τους παιρνουν επιδομα ενοικιου φυσικα… αυτο ειναι πολυ ευκολο να αποδειχθει.

  1. Δεν μου λες τώρα ψηφοφορε ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΑ Κ.ΛΠ για την οικονομική πτώχευση της Ελλάδος τις δεκάδες χιλιάδες αυτοκτονίες ευθύνονται οι φυλακισμένοι από τη Γεωργία

 6. ελληνορωσσος λεγετε … εκτος και αν θελετε στην ελλαδα να σας λεμε ολους τουρκοσπορους μιας και ι ιστορια το λεει οι τουρκοι ποτε δεν πηγαν στην αυτοκρατορια της τραπεζουντας !!!!

 7. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, έτσι έχει η ιστορία του Ελληνισμού στην περιοχή και δεν ευθύνονται οι ακραιφνώς Έλληνες ποντιακής καταγωγής που παρήσφρησαν αλλοεθνείς στην χώρα άλλα την ευθύνη φέρουν τα τότε αλλά και σήμερα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας που επικυρώνουν τα παράνομα έγγραφά τους και τους Ελληνοποιούν.

 8. Πόντιος σημαίνει θαλασσινός…οπότε πείτε μου ποιοι δεν είναι Πόντιοι από όλους τους λαούς που κατοικούν στην εκεί περιοχή…

 9. Αυτοι που παρανομουν δεν ειναι ποντιοι . Εχουν ψευτικα χαρτια οπως και τα λαθροπιθηκια που τους εδωσαν οι ξευτιλισμενοι αντιπροσωποι των ξευτιλισμενων ψηφοφορων και βλεπεις πχ τηγανοκεφαλους με Ελληνικες ταυτοτητες !
  Οι Ποντιοι ειναι περισσοτερο Ελληνες απο τους νεοελληνες γραικυλους .
  Κοντα ειναι η ωρα που θα καθαρισει το σιταρι απο την ηρα ….

 10. Μ’αυτούς δεν τα βάζουν οι χρυσαυγίτες γιατί κουβαλάνε κουμπούρια, μόνο σε κάτι μικρούς μαυριδερούς φτάνει η μαγκιά.

  1. Μ’αυτούς δεν τα βάζουν οι συριζαυγίτες γιατί κουβαλάνε κουμπούρια, μόνο σε κάτι μικρούς ραγιαδοέλληνες φτάνει η μαγκιά.

   1. Γιατί ψέματα λέω; Βάλτε τα με τη ρώσικη και την αλβανική μαφία κι εγώ μαζί σας αλλά ξέχασα αυτοί ανήκουν στην άρια φυλή οπότε εντάξει.

    1. ό,τι συριζομλκία νά΄ναι…

     1. Έτσι, τη μπάλα στην εξέδρα όπου δεν συμφέρει.

 11. ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΤΣΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΡΩΣΣΟΠΟΝΤΙΟΥΣ. ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΝΤΙΟΣ (ΕΛΛΗΝΑΣ) ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ.

 12. οι ελληνες ναζι είναι εθνοπροδοτες γιαυτο και δε δεχονται τους ρωσοποντιους, τους βορειοηπειρωτες, τους μουσουλμανους της Θρακης κλπ.

 13. ΒΡΕ ΦΙΛΑΡΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΛΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΗΜΗΤΗΣ΄΄ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΗΜΗΤΗ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΟΝΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΑΠΛΩΣ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒ.ΕΝΩΣΗ.ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΗΕΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ 100%.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΣ ΤΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Σ¨ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ…..

 14. Δηλαδή οι Τσετσενοι που μας κουβάλησε ο Σημίτης με ευθύνη των ελληνικών ποντιακών σωματείων για να βγει το ΠΑΣΟΚ είναι έλληνες και γώ που είμαι παππου προς πάππου Ελληνας στον τόπο μου είμαι λιγότερο Ελληνας. Το θέμα είναι οτι πόντιοι και μη πόντιοι που ήρθαν στην Ελλάδα δεν σέβονται το αίμα που έχυσαν οι ήρωες πρόγονοι μας για αυτά τα χώματα όταν αυτοί δεν συνέδραμαν πουθενά, ας κάθονταν στον τόπο τους και ας πέθαιναν όταν εδώ οι παππούδες μας αντιμετώπισαν ακόμα και στρατούς όπως του Ιμπραήμ.

 15. Μπράβο ρε ! Μονο για αυτά ειναι οι ποντιοι. Κανεναν ένοπλο αγώνα θα κανουν για τα εδαφη που έχασαν απο τους Τούρκους (όπως κανουν οι Κούρδοι) ή μονο θα μοιρολογουν κάθε 19 Μαιου?

 16. Λαζοι ειναι οχι ελληνες και ειδικα οι ρωσοποντιοι το μονο που εχουν προσφερει στη χωρα που τους φιλοξενει μεχρι τωρα ειναι εγκληματικοτητα και τιποτα αλλο!!!Περαστε απο τις περιοχες που μενουν οπως το μενιδι και μετα τα λεμε αν εχω δικιο η αδικο…δεν τολμας να βγεις απο το σπιτι σου…ελατε τωρα δεν γραφω κατι που δεν ξερετε ηδη!!!

  1. Πλύνε το στόμα σου πριν μιλήσεις γιά τούς Ποντίους. Οι Πόντιοι είναι τόσο Λαζοί όσο Λαζοί ήταν καί οι αρχαίοι Αθηναίοι. Οι 90 πόλεις τού Πόντου ιδρύθηκαν κατά τον α ´ ελληνικό αποικισμό (800π.χ), από Αθηναίους αποίκους αμέσως μετά την ίδρυση τής Μιλήτου. Η ποντιακή Μας γλώσσα είναι η μία από τις τέσσερεις διαλέκτους τής ελληνικής, (τσακώνικα, ποντιακά, γρεκάνικα τής Κάτω Ιταλίας καί καππαδόκικα). Είναι δε η πλησιέστερη στήν αρχαία ελληνική, αποτελούμενη κατά 80% από ιωνικούς τύπους καί 20% από ομηρικούς. Η προκατάληψη απέναντι στούς Ποντίους φύτρωσε κατά τον επαναπατρισμό (1922), πάνω στην αδυναμία των ελλαδιτών να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν αυτήν ακριβώς τη γλώσσα. Αλλά από ότι βλέπω, φύονται ακόμα ανιστόρητα καί αγράμματα γίδια που νομίζουν ότι Ελλάδα, είναι μόνο το μαντρί τού παπού τους…
   Τι γνωρίζεις, ρε συ, για τα 3/4 τού Πόντου που ήταν εντελώς αστικά ( γιατροί, δικηγόροι , φαρμακοποιοί, βουλευτές, συγγραφείς), και που κρεμάστηκαν και σφαγιάστηκαν όλοι αυτοί στην Αμάσεια, η οποία παρεπιπτόντως, είναι αρχαιότερη από τη Ρώμη… Ξέρεις άραγε, ότι οι Φαναριώτες, (Καρατζάδες, Μεταξάδες, Μουρούζηδες, Φωκάδες,Υψηλάντηδες), που διοίκησαν την Οθωμανική αυτοκρατορία, τη Μολδαβός καί τη Βλαχία, ξέρεις ότι ήταν Πόντιοι; Ξέρεις ότι το ιστορικό κολέγιο Ανατόλια ήρθε στη Θεσσαλονίκη από την Μερζιφούντα τού Πόντου; Ποιός είναι τώρα ο Λαζός;

 17. Αουτον το παιδιον ρωμαιικα ντε καλατσεβ?
  Ελεγεν η γιαγιαμ η μακαρατισα.
  Ρωμια ετον η γιαγιαμ Ρωμιος ο παππους μ
  Ακουτε κοθωνια ελληνογιανισταροι
  Ρωμαιικα=Ελληνικα
  Ουτε Ποντιος Ρωσοποντιος, Μικρασιατης,κτλ
  Ολοι Ρωμιοι

Comments are closed.